planimetria
marysia: srodkowa poprowadzona z wierzcholka kata prostego ma dlugosc 5 cm a atosunek dlugowci
przyprostokatnych trojkata wynosi 1:2 oblicz promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny
13 gru 21:38
Saizou :

z tw. pitagorasa
(2x)
2=(2a)
2+a
2=5a
2
2x=a
√5
10a
2=a
3√5
10=a
√5
| | 2a2 | | 2*2√5 | | 4√5 | | 4√5(3−√5) | |
r= |
| = |
| = |
| = |
| =3√5−5 |
| | 2a+a+a√5 | | 3+√5 | | 3+√5 | | 4 | |
13 gru 21:54
Eta:

W trójkącie prostokątnym : a+b=2R+2r i a
2+4a
2=10
2 ⇒ a=2
√5
to 3a=2r+10 ⇒ r= 3
√5−5 [j]
13 gru 22:22
misiak:
Środkowa jest tutaj też promieniem okręgu opisanego...stąd przeciwprostokątna c=10
i przyprostokątne:2√5 i 4√5.
c=a−r+b−r
2r=a+b−c
2r=6√5−10
r=3√5−5
13 gru 22:25
Eta:
13 gru 22:26