a
granicz: | | tgx | |
lim x−>0+ ( |
| ) do potęgi 1 przez x do trzeciej |
| | x | |
zrobiłem ze tgx/x = 1
wiec zostalo 1 do potegi 1/x do potęgi trzeciej −> (1)
1x3
zamienilem to potem na ten wzor na a
b =e
blna i chcialem wyliczyc granice tego ale caly
czas wychodzi 0/0 i zaden l'hospital nie pomaga, jak to zrobic

?
13 gru 21:32
sushi_gg6387228:
f(x)= eln f(x)
13 gru 21:37
granicz: wyszlo to samo czyli e
ln1*1/x3 i nie moge obliczyc granicy z tej potęgi
13 gru 21:53
granicz: ta granica wyjdzie po prostu zero? bo innej opcji nie widze bo ln1 = 0 ...
13 gru 22:09
13 gru 22:09
granicz: cooooo, a nie da sie tego szybciej zrobic?:( przeciez to liczenia na pol godziny a to
przykladowe zadanie na kolokwium (jedno z pięciu na 45min) więc nie moze byc takie dlugie,
musi byc jakis myk : //
13 gru 22:30