Obliczenie pochodnej, dla was zapewne łatwej :)
farsanik: Witam, możecie mi pomóc w wyliczeniu pochodnej z (2sin3)? Jutro kolokwium, a każdy ma inny
wynik.
13 gru 21:03
sushi_gg6387228:
jakie masz odpowiedzi
13 gru 21:06
azeta: (2sin3)'=0
13 gru 21:10
farsanik: osobiście wyliczył bym to z iloczynu liczby i funkcji tj. a*f'(x) i wtedy wynik wynosi wg mnie
0.
y=2sin3
y'=(2sin3)'= 2(sin3)'=2cos3*(3)'=0
13 gru 21:11
sushi_gg6387228:
Jutro kolokwium, a każdy ma inny wynik.
podaj mi te różne minimum 15 wyników
13 gru 21:12
farsanik: proszę bardzo"
1) 0*sin3 +2*cos3=2cos3
2)3sin6x
3) 0
4)3sin6
nie ma ich 15, jest kilka. To byla tzw. metafora

Tylko mi wyszło 0 i się zacząłem zastanawiać czy coś źle rozumuję.
Dziękuję za szybką reakcję,
Pozdrawiam
13 gru 21:15
azeta: farsanik zobacz, że wynik można podać od razu− 2sin3 to jakaś konkretna stała liczba, a
pochodna ze stałej jest 0.
13 gru 21:16
sushi_gg6387228:
y'=(2sin3)'= 2(sin3)'=2cos3*(3)'=0 Kto Was tak uczył liczyć pochodne
2sin3=== jakas liczba
pochodna ze stałej = 0
moze bylo 2 *sin 3x ?
13 gru 21:18
pipa: nie, bo nie ma takiej odpowiedzi
13 gru 21:21
sushi_gg6387228:
jest druga odpowiedz 3 sin 6x
13 gru 21:22
farsanik: sushi, problem w tym, że nie jestem na studiach matematycznych a wykładowca, to prof., który z
góry zakłada, że sporą część wiemy, więc musimy posiłkować się innymi źródłami. Zadanie na
pewno wyglada jw. Została nam podana lista zadań, więc je przepisałem w takiej samej formie.
13 gru 21:22
Mila:
Kolego, 2sin(3) to stała, a pochodna ze stałej to 0.
Może chodzi o funkcję
f(x)=2sin(3x) albo f(x)=2 sin3(x) ?
13 gru 22:50
pipa: pochodne chyba są na maturze więc..jak się dostałeś na te studia
14 gru 20:28