Ciąg arytmetyczny
nie: Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 30, a iloczyn drugiego i
czwartego wyrazu wynosi 11. Ile co najmniej początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać, aby
otrzymać sumę większą od 100?
Rozwiązuję układ równań i wychodzi mi r = 5 v r = −5. Dla −5 ciąg jest malejący, więc to
odpada. Dla r = 5 a1 wynosi −4. Układam równanie, w którym suma n wyrazów jest większa od
100, ale delta, którą otrzymuję nie da się spierwiastkować. Czy coś przeoczyłam? Co mam robić
dalej?
13 gru 20:35
sushi_gg6387228:
zapisz uklad rownan
13 gru 20:36
zzz: Rozwiąż taki układ:
a1+a2+a3+a4+a5=30
a2*a4=11
Wyznacz z tego a1 i r później skorzystaj z wzoru na Sn
13 gru 20:37
nie: Rozwiązywałam układ
(a
1 + r)(a
1 + 3r) = 11
13 gru 20:41
sushi_gg6387228:
to robimy sprawdzenie
a1= −4
a2=1
a3=6
a4=11
a5= 16
∑ = 30 dla 5 wyrazów
jest ok
Ile co najmniej początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać, aby otrzymać sumę większą od
100?
co to oznacza
13 gru 20:45
nie: Rozwiązywałam równanie
ale nie jestem pewna, czy to dobrze... Wychodzi mi delta 4169...
13 gru 20:49
sushi_gg6387228:
suma moze wyjsc np 101; 103; 106; 110 ale na pewno nie 200 czy 500 czy 150 czy 10000
a Twój zapis daje np n=10000000000000 jako rozwiazanie
13 gru 20:52
Janek191:
a
1 + 2 r = 6 ⇒ a
1 = 6 − 2 r
( 6 − 2r + r)*( 6 − 2r + 3 r) = 11
(6 − r)*( 6 + r) = 11
6 − r = 1 6 + r = 11
r = 5
=====
a
1 = 6 − 2*5 = − 4
===============
S
n > 100
0,5*( a
1 + a
n)*n > 100 / * 2
( − 4 + − 4 + ( n −1)*5)*n > 200
( − 8 + 5 n − 5)*n > 200
( 5 n − 13)*n > 200
5 n
2 − 13 n − 200 > 0
Δ = 169 − 4*5*(−200) = 169 + 4 000 = 4 169
√Δ ≈ 64,5
n = 8
spr.
S
8 = 0,5*( − 4 − 4 + 7*5)*8 = 108
a
S
7 = 0,5*( − 4 − 4 + 6*5)*7 = 77
13 gru 20:54
nie: Dziękuję! Okazało się, że zgubiłam jednego minusa...
13 gru 20:57