Suma ciągu arytmetycznego
cokolwiek: Różnica ciągu arytmetycznego jest równa 3. Wyznacz n jeśli suma Sn jest o 300 mniejsza od sumy
wyrazów od an+1 do a2n.
13 gru 20:19
===:
a
n+1=a
1+3n
a
2n=a
1+3(2n−1)
| | a1+3n+a1+3(2n−1) | |
Suma wyrazów od an+1 do a2n S= |
| (2n−n−1) |
| | 2 | |
S
n policzysz
a potem S
n+300=S
13 gru 20:45
nie: Okej, dzięki. Nie rozumiem tylko, skąd wzięło się (2n − n − 1)?
13 gru 21:07
===:
to ilość wyrazów od an+1 do a2n
13 gru 21:10
===:
tyle że źle ją policzyłem
13 gru 21:12
nie: Więc jak powinno być? Bo z tego co napisałeś wychodzi mi równanie z dwiema niewiadomymi...
13 gru 21:17
nie: Okej, już mi wyszło. Dziękuję!
13 gru 21:19
===:
a ile wyrazów zawiera ciąg od a
n+1 do a
2n
13 gru 21:19