Granica (bez de L'Hospitala)
Ania95: Jak policzyć taką granicę?
lim (x−>0) (1+3x)1/x ? Tzn co można zrobić z tym wykładnikiem?
13 gru 19:44
sushi_gg6387228:
granica z "e"
13 gru 19:45
Janek191:
więc
lim f(x) = e
3
x→0
13 gru 19:47
Ania95: Janek191: a czy ten wzór którego używasz nie działa tylko jak x dąży do nieskończoności? Gdy
dąży do 0 to wzór jest chyba inny
13 gru 19:56
sushi_gg6387228:
| | 1 | | a | |
t= |
| i masz właściwy schemat (1+ |
| )t |
| | x | | t | |
13 gru 20:03
Ania95: ok dzięki, a jak policzyć coś takiego? Lim (x−> 2) (x−1)1/(2−x)
13 gru 20:10
sushi_gg6387228:
x−1= 1 + (x−2) i podobnie jak wczesniej
13 gru 20:12
Ania95: ale tutaj x dąży do dwóch, a nie do 0 albo nieskończoności
13 gru 20:13
sushi_gg6387228:
x−2=t do czego dązy "t"
13 gru 20:15
Ania95: Czyli mam to zapisać tak lim (x−>2) (x−1)
1/(2−x) = lim (x−2 −> 0) (1−(2−x))
1/(2−x =

?
13 gru 20:18
sushi_gg6387228:
dajesz albo nowa zmienna albo zostawiasz jak było
i kolorujesz sobie kredka wyrazenie x−2
(1+ f(x))1/ f(x) −>e gdy f(x)−>0
13 gru 20:22
Ania95: możesz pokazać jak zrobić ten konkretny przykład? Bo mi wychodzi tak jak wyżej i nie wiem jak
to policzyć do końca
13 gru 20:25
sushi_gg6387228:
x−1= 1 + (x−2) = 1 + f(x)
| | 1 | | 1 | |
widzisz ze w potedze trzeba zrobić |
| = − |
| |
| | 2−x | | x−2 | |
[(1+f(x))
1/f(x) ]
−1 −> e
−1
13 gru 20:28
Ania95: Super dzięki, analogicznie próbuje to:
lim (x−> 0) (1+sin x)1/x = lim (x−> 0) (1+sin x)({1/sinx}) sinx/x = e1
13 gru 20:36
Ania95: jest ok?
13 gru 20:36
sushi_gg6387228:
granica ok
13 gru 20:38
Ania95: mam jeszcze pytanie, czy my nie musimy jakoś sprawdzić czy możemy liczyć to jako granicę z "e"?
Na ćwiczeniach spotkałem się z tym, że musiało być 1∞, żeby liczyć z "e", a tutaj wychodzi
np 10 i i tak liczymy z "e"
13 gru 20:40
Ania95: Tzn my tu mamy nie 1 do potęgi zerowej tylko 1 do potęgi np 1/x gdzie x dąży do 0 czyli taki
ułamek nie może istnieć że tak powiem
13 gru 20:41
sushi_gg6387228:
gdzie masz "0" w potędze ?
13 gru 20:42
sushi_gg6387228:
| 1 | |
| =.... |
| 1 | |
| | | 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000 | |
| |
13 gru 20:42
Ania95: Ok a co tutaj mam źle? lim (x−>1) x1/(1−x) = lim (x−>1) [(1 + (x−1))1/(x−1) ]−1 =
e−1
13 gru 20:45
sushi_gg6387228:
a co ma być źle ?
13 gru 20:47
Ania95: zastanawia mnie tylko to, że x dąży do 1 a nie do 0. Czyli zawsze sobie przekształcam jak chce,
żeby dopełnić do wzoru na e i olewam do czego dąży x?
13 gru 20:48
sushi_gg6387228:
x−>1 robimy podstawienie x−1 = t i t−−>0 i nie ma olewania
tak samo jak 20.15
13 gru 20:50
Ania95: Ok, póki co koniec. Dziękuję bardzo za pomoc
13 gru 20:58
sushi_gg6387228:
na zdrowie
13 gru 21:05
Ania95: | | x−4 | |
Jak rozwiązać taką granicę lim (x−> 4+) |
| ? |
| | √x2 − 16x + 16 | |
Czy dziedzina ma tu znaczenie? Bo po podstawieniu 4 do mianownika mamy liczbę ujemną pod
pierwiastkiem i nie rozumiem jak to ma być poprawnie policzone.
15 gru 17:29
Ania95: | | ln x | |
Lim(x−>∞) (ln x − x) = [∞−∞]= lim(x−>∞) [x( |
| −1)] = ... i co dalej z tym zrobić? Na |
| | x | |
ćwiczeniach zrobiliśmy podobny przykład w ten sposób, że policzyliśmy tylko granicę tego
ułamka z pominięciem wyciągniętego x przed nawias i tej liczby w nawiasie. To jest dobrze i
tak mam rozwiązać też ten przykład?
15 gru 18:12
Ania95: | | ln x | |
Update: policzyłam sobie granicę |
| z de l'Hospitala i wyszła 0 czyli mamy x(0−1) i x |
| | x | |
−>
∞ i wynik to −
∞. Czy to dobry sposób rozwiązania? Tak od środka do zewnątrz.
15 gru 18:15