kombinatoryka
ppp: Ile jest liczb podzielnych przez 3 i przez 6?
36?
13 gru 19:39
Janek191:
Jakich liczb ?
13 gru 19:40
Eta:
Nieskończenie wiele
13 gru 19:43
ppp: dwucyfrowych
13 gru 19:44
Eta:
15 takich liczb
13 gru 19:47
Ania95: Liczysz sumę wyrazów ciągu od 12 do 99 i różnicy 3, sumę od 12 do 96 i różnicy 6. Masz pomysł
co zrobić z tym dalej?
13 gru 19:47
ppp: A nie 36?
13 gru 19:48
Ania95: ojj jednak mówię źle, liczysz liczbę n, ale sumy nie ma dalej więc ten pomysł nie przejdzie
13 gru 19:48
Janek191:
90 : 6 = 15
13 gru 19:49
Ania95: "i" czy "lub"?
13 gru 19:49
ppp: czemu 90:6?
13 gru 19:51
Janek191:
Co szósta liczba jest podzielna przez 6;
12,18,24,30, ...
13 gru 19:52
ppp: a przez 3?
13 gru 19:53
Janek191:
Każda liczba podzielna przez 6 jest równocześnie podzielna przez 3, bo 6 = 2*3.
13 gru 19:56
ppp: To ile jest w takim razie dwucyfrowych liczb podzielnych przez 2 i 3?
13 gru 19:56
Janek191:
Tam jest " i "
Gdyby było " lub" to doszłyby jeszcze liczby: 15,21,27,33, 39, ....
13 gru 19:58
Mila:
Każda liczba podzielna przez 6 jest podzielna przez 3.
Chyba że masz tam inny spójnik: 3 lub 6, wtedy będzie inny wynik.
13 gru 19:58
Janek191:
Tyle ile jest podzielnych przez 6
13 gru 19:58
ppp: Też 15?
13 gru 19:59
ppp: ?
13 gru 20:25
Janek191:
19.58
13 gru 20:26
Mila:
W zadaniu (1) masz 15 liczb dwucyfrowych podzielnych przez 3 i 6..
W zadaniu :
Ile jest liczb dwucyfrowych podzielnych przez 3 lub 6.
A6 − zbiór liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6
|A6|=15
A3− zbiór liczb dwucyfrowych podzielnych przez 3
99:3=33
33− 3=30 (0dejmujemy 3,6,9}
|A3|=30
|A3∩A6|=15 liczby podzielne przez 3 i przez 6
|A3∪A6|=30+15−15=30
13 gru 20:34
Jolka kolka: nieskończenie wiele .. jeżeli masz liczby podzielne przez 6 to momentalnie też przez 3 a jako,
że liczb jest nie skończenie wiele to tych podzielnych przez 3 i 6 również ^^
13 gru 20:55