Proszę o pomoc
Krystian: Pierwiastki, potęgi, logarytmy
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań... Część mam rozwiązaną, części nie rozumiem... Liczę na
rozwiązania zadań i wytłumaczenie... Bardzo potrzebuję tych rozwiązań...
zad.1 Oblicz:
a) √80 / √5
b) 4√2 * 4√32 + 4√162
c) √172 − 82
d) 49 do potęgi − 12
e) 212 * 232
f) 3√9 * 32 *30 * 312
g) log12 124
h) log5 15
i) log4 8
j) 52log5 3
zad.2 Oblicz:
a) log 6 − log 2 − log 3
b) loge 2 +loge 18
c) log3 3 − 3log3 2 + log3 24
d) u{log5 36 * log5 64}{log5 6 + log3 512)
e) log√6 3 * log3 36
f) log3 7 * log5 3 * log7 5 − 1
g) 517 − 258516 − 125 do potęgi − 12 * 15
zad.3 Wyznacz odwrotność liczby x:
a) x= 3log3 2 − log3 4
b) x= log4 49 * log7 100log7 10 * log4 7
zad.4 Usuń nierówność z mianownika
a) 86√2
zad.5 Wykaż, że:
a)[1258 + 13 do potęgi −2 * (2 * 3 do potęgi −1 − 9 do potęgi −12)] do potęgi −
13 = 25
Bardzo proszę o pomoc to ważne...
13 gru 19:31
Janek191:
√80 = √16*5 = √16*√5 = 4√5
13 gru 19:32
Janek191:
4√2*4√32 + 4√162 = 4√2*32 + 4√81*2 = 4√64 + 4√81*4√2 =
= √8 + 3 4√2 = 2√2 + 34√2
13 gru 19:36
Janek191:
z.2
| | 6 | |
a) log 6 − log 2 − log 3 = log |
| − log 3 = log 3 − log 3 = 0 |
| | 2 | |
13 gru 19:37
Janek191:
b) ln 2 + ln 18 = ln ( 2*18) = ln 36 = ln 62 = 2 ln 6
13 gru 19:39
Krystian: Ja mam inne odpowiedzi w większości...
13 gru 19:50
Mila:
Nie piszemy zadań hurtem, bo trudno się porozumieć.
13 gru 19:59
Mila:
Pisz po kolei, co Ci nie wychodzi tak , jak w odpowiedzi.
13 gru 20:00
Eta:
Jak dla mnie to stanowczo "za mało" tych zadań
13 gru 20:00
Janek191:
| | √80 | | 4√5 | |
z.1 a) |
| = |
| = 4 |
| | √5 | | √5 | |
13 gru 20:00
Eta:
Poczekaj spokojnie .....
Janek do rana wszystkie Ci rozwiąże
13 gru 20:01
Janek191:
I jeszcze zapisy niektórych zadań są nieczytelne
13 gru 20:01
Eta:
Ooo

a nie mówiłam ?
13 gru 20:01
Krystian: Tego nie mam : b) 4√2 * 4√32 + 4√162
13 gru 20:06
Eta:
....= 16*8+4*9√2= 128+36√2
13 gru 20:09
Janek191:
Tam były pierwiastki 4 stopnia. Zdecyduj się jak ma być

4
√2 *4
√32 + 4
√162 = 16*
√2*32 + 4
√ 81*2 = 16
√64 + 4*9*
√2 =
= 16*8 + 36
√2 = 128 + 36
√2
13 gru 20:11
Janek191:
c) √ 172 − 82 = √(17 − 8)*(17 +8) = √9*√25 = 3*5 = 15
13 gru 20:12
Mila:
24=16
34=81
b) 4√2*4√32+4√162 =4√2*4√16*2+4√81*2=
=4√2*2*4√2+3*4√2=24√4+34√2=24√22+34√2=2√2+34√2
ten sam masz wynik u Janka, bo √8=√4*2=√4*√2=2√2
13 gru 20:14
Krystian: Przepraszam faktycznie tam mają być pierwiastki 4 stopnia... Mój błąd...
13 gru 20:19
Krystian: zad1d czy odpowiedź będzie wynosiła
32
13 gru 20:39
Mila:
Tak.
13 gru 20:43
Krystian: w e) 4 ?
w f) 27 ?
w g) 4 ?
w h) −1 ?
w i) 32 ?
j) nie wiem jak zrobić....
13 gru 20:47
Mila:
e) 21/2*2*3/2=24/2=22=4 no źle tam zapisałeś, chyba o to chodzi?
13 gru 20:52
Mila:
f) 3√9*32*30*31/2 taki zapis ma być?
13 gru 20:53
Krystian: Zapis chyba dobry ja teraz podałem wyniki czy takie są w tych podpunktach...
.
13 gru 20:54
Krystian: na końcu nie 1/2 tylko 1/3
13 gru 20:55
Mila:
j)
52log5(3)=5log5(32)=5log5(9)=9
2log2(6)=6
5log5(a)=a
13 gru 20:57
Mila:
f)
3√9*32*30*31/3=3√9*9*1*3√3=3√27*9=3*9=27
g,h,i dobrze.
13 gru 21:00
Krystian: A wyniki w przykładach f) g) h) i) są dobre ?
13 gru 21:00
Krystian: Przykład i) na pewno −1
13 gru 21:02
Krystian: Ja w tym przykładzie f) wolałem operować na potęgach i też mi wyszedł taki wynik.,..
13 gru 21:04
Mila:
i)
| | 1 | | 3 | |
log4(8)=log4(23)=3log4(2)=3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
h) log5( |
| )=log5(5−1)=−1*log5(5)=−1*1=−1 |
| | 5 | |
13 gru 21:05
Krystian: Tak tak znów się pomyliłem przepraszam
13 gru 21:06
Mila:
Tak też można w (f). Dobrze.
13 gru 21:06
Krystian: W zad 2
w a) wyszło mi 1
w b) loge 36
c) nie mam
d) nie mam
e) nie mam
f) nie mam
g) nie mam
13 gru 21:12
Mila:
| | 6 | |
a) log 6 − log 2 − log 3 =log( |
| )−log(3)=log(3)−log(3)=0 |
| | 2 | |
albo tak:
log(6)−[log(2)+log(3)]=log(6)−log(2*3)=log(6)−log(6)=0
b) log
e 2 +log
e 18 =log
e(2*18)=log
e(36)=log
e(6
2)=2log
e(6)
c) log
3( 3) − 3log
3 (2) + log
3 (24)=log
3(3)−log
3(2
3)+log
3(24)=
| | 3 | | 3 | |
=log3( |
| +log3(24)=log3( |
| *24)=log3(9)=2log3(3)=2 |
| | 8 | | 8 | |
13 gru 21:21
Mila:
d)
| log5 36 * log5 64 | |
| taki zapis? |
| log5 (6) + log3 (512) | |
13 gru 21:24
Krystian: W d) log5 512
a w a) musi wyjść 1 na końcu trzeba zastosować też ten wzór co na początku...
a w c) nie powinno się najpierw dodawać...
13 gru 21:38
Krystian: Sorki faktycznie w a) Ma być 0 mój błąd przy liczeniu
13 gru 21:40
Krystian: To co z tym przykładem c)

?
13 gru 21:54
Mila:
c) po kolei
13 gru 21:56
Krystian: A nie według kolejności wykonywania działań

? Pewnie się mylę dlatego mi wynik nie
wychodził...
13 gru 21:58
Mila:
(d) w liczniku mnożenie, a w mianowniku dodawanie?
Może masz odpowiedź do zadania?
13 gru 22:01
Krystian: No właśnie nie mam.... W obydwu mnożenie, pewnie znowu się pomyliłem wcześniej...
13 gru 22:02
misiak: | log449 * log7100 | | 2log47 * 2log710 | |
| = |
| =4 |
| log710 * log47 | | log710 * log47 | |
13 gru 22:09
Mila:
Wg kolejności jest tak:
5−6−5=−1−5=−6
Albo
5−(6+5)=5−11=−6
| log5 36 * log5 64 | |
| = |
| log5 (6) * log3 (512) | |
| log5(62)*log5(27) | |
| = |
| log5(6)*log5(29) | |
teraz dokończ
13 gru 22:18
Krystian: log5 (
34)

Taki ma być wynik?
13 gru 22:28
Mila:
64=2
6− tam jest pomyłka
| | 2*log5(6)*6*log5(2) | | 2*6 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | log5(6)*9*log5(2) | | 9 | | 3 | |
13 gru 22:35
misiak:
popatrz na moje rozwiązanie powyżej...jest podobnie
13 gru 22:35
Krystian: Ale mi i tak wychodzi 34
13 gru 22:39
Mila:
Zamiana podstawy logarytmu:
| | logc(b) | |
loga(b)= |
| przy zał. a,b,c>0 i a≠1 i c≠1 |
| | logc(a) | |
| | log3(3) | |
e) log√6( 3 )* log3( 36)= |
| *log3(62) dokończ |
| | log3(√6) | |
13 gru 22:43
13 gru 22:45
Krystian: Nie rozumiem tego d) jak pomnożę sobie wszystko i skrócę to wychodzi 34
13 gru 22:55
Krystian: Tego e) też nie wiem jak dokończyć, nie rozumiem ...
13 gru 22:57
Krystian: Możesz mi wyjaśnić ten przykład e)

?
13 gru 23:22
Mila:
(2)
d) log
5(6) w liczniku i mianowniku, upraszczają się, log
5(2) w liczniku i mianowniku,
upraszczają się.
Zostaje
| 2*6 | | 12 | | 4*3 | | 4 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 9 | | 9 | | 3*3 | | 3 | |
Co jest ?
e)
log
3(3)=1
| | 1 | |
log3(√6)=log3(61/2)= |
| log3(6) |
| | 2 | |
log
3(6
2)=2*log
3(6)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1 | |
| *2*log3(6)= uproszczenie |
| |
Zostaje :
13 gru 23:26
Mila:
Idź już spać, jesteś zmęczony i nie myślisz.
Dobranoc
13 gru 23:27
13 gru 23:28
Krystian: Muszę to skończyć, pomożesz
13 gru 23:33
Krystian: Pomoże mi ktoś rozwiązać resztę

?
13 gru 23:49
Krystian: Mogę liczyć na pomoc
14 gru 06:52
5-latek: Nalezalo to zacząć robic wcześniej
14 gru 09:24
Krystian: Robiłem to wcześniej... Myślałem że nie będę potrzebował pomocy, ale się myliłem...
14 gru 12:14
Krystian: Mila pomożesz
14 gru 12:14
Krystian: Pomoże mi ktoś dokończyć te zadania?
14 gru 15:22
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
3a) x = 3log3(1/2) = |
| , zatem: |
| = 2 |
| | 2 | | x | |
14 gru 15:28
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
3b) skoro: x = 4 , to: |
| = |
| |
| | x | | 4 | |
14 gru 15:30
Jerzy:
| | 23 | |
4) = |
| = 217/6 = 6√217 |
| | 21/6 | |
14 gru 15:33
Krystian: A mogę prosić o jakieś wytłumaczenie

Bo to chyba nie na tym polega by po prostu spisać
zadanie...
14 gru 16:04
Jerzy:
czego nie rozumiesz w 3a) ?
14 gru 16:27
Krystian: Ja kto zrobiłeś...
14 gru 16:30
Krystian: *Jak to zrobiłeś, krok po kroku bym coś zrozumiał...
14 gru 16:30
Jerzy:
logab − logac = loga(b/c)
alogax = x
14 gru 16:32
Krystian: Ok to są wzory a mógłbyś mi rozpisać przykład?
14 gru 16:43
Jerzy:
właśnie w tym przykładzie zastosowałem te dwa wzory
14 gru 16:44
Krystian: A w jaki sposób w 3 b wyszło 4
14 gru 17:41
Jerzy:
22:09
14 gru 17:41
Krystian: A to dobrze jest?
14 gru 17:42
Jerzy:
dobrze
14 gru 17:43
Krystian: A wytłumaczysz mi zad 4?
14 gru 17:44
Jerzy:
treść jest niejasna
14 gru 17:45
Jerzy:
załóż nowy temat i zapisz porządnie
14 gru 17:45
Krystian: zad.4 Usuń nierówność z mianownika
8 / pierwiastek 6 stopnia z 2
14 gru 17:50
Jerzy:
napisałem Ci o 15:33
14 gru 17:51
Krystian: Wiem ale prosiłem o wytłumaczenie... skąd się wzięło 17/6
14 gru 17:53
Jerzy:
3 − 1/6 = ?
14 gru 17:55
Mila:
Załóż nowy wątek i tam zapisz zadania. Tutaj długo trzeba przewijać stronę.
14 gru 17:59
Krystian: Przepraszam że wciąż się pytam ale nie jestem niczego pewien... zostało mi jeszcze 2 f) g) i 5
...
14 gru 18:00
Krystian: Ok to to co mi zostało umieszczę w nowym zadaniu...
14 gru 18:01
Krystian: Mila jakoś tak Ci ufam bo zawsze mi pomagasz te zadania które zostały dziś rozwiązane są
dobrze
14 gru 18:02
Eta:
2 f)
| | log77 | | log73 | |
.... = |
| * |
| *log75−1= log77 −1= 1−1=0 |
| | log73 | | log75 | |
14 gru 18:04
Mila:
3a)
x=3log3(2)−log3(4) taki zapis?
=
14 gru 18:27
Krystian: Tak właśnie taki
14 gru 18:40
Eta:
log
ac−log
ad= log
a(c/d)
a
loga b= b
14 gru 18:44
Krystian: Mila dodawać nowe zadanie i tam tego czego nie mam bądź nie jestem pewien czy jednak tutaj
14 gru 18:46
Mila:
Dopisz w nowym wątku.
Ułamki piszemy za pomocą dużego U,
jeżeli wykładnik ma więcej niż jeden znak, to piszemy go w nawiasach:
{−1}, {17}
Pisz 3b)
3a masz rozwiązane przez Etę
14 gru 18:51
Krystian: Potrzebuję tylko 2 f) g), 3 b), 4 i 5
14 gru 18:53
Krystian: 3 b
rozwiązanie z 13 gru 2015 22:09 jest dobre?
14 gru 18:54
Eta:
2f) napisałam w wątku o 18:04
14 gru 18:55
Eta:
2g) ja nie mogę tego odczytać
Napisz jeszcze raz ..........
14 gru 18:56
Krystian: {517 − 258} / 516 − 125−0.5 * 15
14 gru 19:03
Krystian: Teraz
14 gru 19:03
Krystian: 3 b
rozwiązanie z 13 gru 2015 22:09 jest dobre?
14 gru 19:12
Eta:
| 517−258 | | 1 | | 1 | |
| −[( |
| )−0,5]* |
| ? tak ma być? |
| 516 | | 25 | | 5 | |
14 gru 19:15
Krystian: Tak
14 gru 19:20
Eta:
| | 1 | |
258= (52)8=516 , |
| −05= 250,5= √25=5 |
| | 25 | |
| | 517−516 | | 1 | | 516(5−1) | |
...= |
| −5* |
| = |
| −1= 4−1=3 |
| | 516 | | 5 | | 516 | |
14 gru 19:25
Krystian: Potrzebuję jeszcze tylko zadania 5...
14 gru 19:32
Eta:
Ja tam nic nie mogę odczytać ........... zapisz jeszcze raz zad.5
14 gru 19:42
Krystian: [ 125/8 + (13)−2 * (2*3−1 − 91/2)] −1/3=2/5
14 gru 19:48
Eta:
Co oznacza ...=2/5 ? ( wynik taki Ci wyszedł? czy co?
14 gru 20:02
Krystian: Ułamek 2/5 ... mam udowodnić tożsamość czyli lewa = prawa
14 gru 20:03
Krystian: Pomoże mi ktoś z tym zad 5?
14 gru 20:19
Eta:
Już piszę
14 gru 20:30
Krystian: Ok
14 gru 20:31
Eta:
| | 5 | | 101 | |
(1/3)−2= 9 , 9−1/2)= 1/3 12 |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 101 | | 1 | | 1 | | 101 | | 1 | | 125 | |
L= [ |
| +9*(2* |
| − |
| ]−1/3 = |
| + |
| −1/3= ( |
| )−1/3= |
| | 8 | | 3 | | 3 | | 8 | | 3 | | 8 | |
| | 8 | |
=( |
| )1/3= 3√8/125= 2/5=P |
| | 125 | |
Na przyszłość musisz pisać czytelniej treści zadań

bo ja nie jestem( jeszcze

duchem
14 gru 20:36
Krystian: DZIĘKUJĘ SERDECZNIE WSZYSTKIM, KTÓRZY POŚWIĘCILI DLA MNIE TYLE CZASU I MI POMOGLI ) JESZCZE RAZ
BARDZO DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM
14 gru 20:41
Eta:
Na zdrowie
14 gru 20:45
Mila:

Pisz po kilka przykładów.
14 gru 20:48