:)
Madzia: trójmian kwadratowy y=ax2+b+c osiąga największą wartość równą −5 dla argumentu 2 i do wykresu
trójmianu należy punkt a=(4,−7). wyznacz a,b,c
13 gru 18:29
Madzia: y=ax2+bx+c
13 gru 18:29
Janek191:
q = − 5
p = 2
A = ( 4; − 7) więc f(4) = − 7
Postać kanoniczna:
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*( x − 2)
2 − 5
oraz
f(4) = − 7
− 7 = a*( 4 − 2)
2 − 5
− 7 = 4 a − 5
− 2 = 4 a
a = − 0,5
zatem
f(x) = − 0,5*( x − 2)
2 − 5 = .... dokończ
13 gru 18:32
sushi_gg6387228:
osiąga największą wartość równą −5 dla argumentu 2 −−> masz podane p i q
13 gru 18:32
Eta:
W(2,−5) i A(4,−7)
Z postaci kanonicznej y=a(x−2)2−5
i −7=a(4−2)2−5 ⇒ a=............. = −0,5
y=−0,5(x−2)2−5 =....................
13 gru 18:34
Krzysiek:
y=a(x−p)2+q (postac kanoniczna
y=a(x−2)2−5
−7=a(4−2)2−5
−7=4a−5
−2=4a wylicz a i potem odstaw do wzoru
I dalej postac ogolna
13 gru 18:35
Madzia: czyli będzie a=−0,5 b=2 c=−7
13 gru 18:38
Janek191:
13 gru 18:41