Znajdź rownania okręgów
wanda: Wyznacz równanie okręgów promieniach r=√2 przechodzących przez punkty A(4,2) B(1,3)
13 gru 17:35
wanda: obliczam środek odcinka AB ? i co dalej?
13 gru 17:41
zuza: wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez jej środek
13 gru 17:46
PW: A po co obliczasz środek odcinka AB?
13 gru 17:46
sushi_gg6387228:
najpierw napisz porzadnie treść zadania
13 gru 17:46
zuza: najpierw jeszcze wyznacz równanie prostej AB
13 gru 17:47
===:
sprawdzam treść zadania
13 gru 17:48
PW: Wyznaczenie równań prostej AB i prostopadłej do niej (symetralnej odcinka AB) nic nie da.
Naszym zadaniem jest znaleźć środek okręgu (a właściwie dwa możliwe, bo zadanie ma dwa
rozwiazania).
13 gru 17:50
wanda: Treść wyznacz równania okręgów o promieniu r=√5 przechodzących przez punkty A(4,2) , B(1,3)
przepraszam za błędną treść
13 gru 17:51
PW: No to teraz narysuj te dwa punkty w układzie współrzędnych, ustaw cyrkiel na √5 i machnij −
gdzie są punkty oddalone o √5 od tych danych? Poprzednio "rozstaw cyrkla" był za mały.
13 gru 17:56
wanda: w jaki punkt wstawić ostrze cyrkla?
13 gru 18:02
Krzysiek: Musisz wyczuć

a np. odcinek rowny
√5 skonstruujesz rysując przeciwprostokatana trojkata prostokątnego o
przyprostokątnych 1 i 2
13 gru 18:04
PW: Najpierw w (4, 2) i narysować okrąg, a potem w (1, 3) i narysować drugi okrąg. W ten sposób
znajdziesz wszystkie punkty, których odległość od A i od B jest równa √5.
13 gru 18:05
PW: Krzysiek jest dowcipny

Tyle było punktów do wyboru, że aż strach.
13 gru 18:06
Krzysiek:
13 gru 18:09
wanda: Dziękuję, rozwiązałam układem równań.. Wszystkim dziekuję
13 gru 18:12
PW: Pięknie. I tak powinna wyglądać tak zwana analiza zadania. Rysujemy (nawet bez układu
współrzędnych) dowolne dwa punkty A i B, a następnie rysujemy te dwa okręgi (dowolnym
promieniem, byle dostatecznie dużym). Punkty wspólne okręgów oznaczamy jako S1 i S2.
Rysujemy odcinki S1A oraz S1B i podpisujemy "r = √5".
Pod rysunkiem podpisujemy:
− Wiadomo z planimetrii, gdzie znajdują się szukane środki okręgów.
Dalej już bez zbędnych tłumaczeń piszemy układ równań − dwa okręgi o środkach A oraz B i
promieniach r = √5.
13 gru 18:22
wanda: Rozwiąż nierówność
||x+1|+x|≤2
i tak zaczęłam
|x+1|+x≥−2 i |x+1|+x≤2
x=−1
Dla x<−1
−x−1+x≥−2 i −x−1+x≤2
0≥−1 i o≤3
Dla x≥−1
x+1+x≥−2 i x+1+x≤2
2x≥−3 i 2x≤1
x≥−1,5 i x≤0,5
Odp.
x≤0,5
Czy moje liczenie jest poprawne?
10 sty 10:20
Kacper:
10 sty 11:07
wanda: na pewno?
Dziękuję
10 sty 11:16
wanda: Jeszcze mam pytanie, dlaczego nie bierze sie części wspólnej x≥−1,5 i x ≤0,5
10 sty 13:45