Oblicz granice funkcji
Karola: lim tg3x2x
x→0
13 gru 17:30
Janek191:
Napisz z użyciem litery U
13 gru 17:31
13 gru 17:32
zeesp: | tg3x | | sin3x | | 3*sin3x | | sin3x | |
| = |
| = |
| = |
| *U{3}{2*co |
| 2x | | 2x*cos3x | | 2*3x*cos3x | | 3x | |
13 gru 17:32
13 gru 17:32
zeesp: duożo pisania ale wynika to z tego, że jak y≈0 to tgy≈y
zatem tg3x≈3x jak x małej..i dlatego sie skraca do 3/2
13 gru 17:33
Janek191:
| | tg 3x | | tg 3x | | 3 | |
f(x) = |
| = |
| * |
| |
| | 2 x | | 3x | | 2 | |
więc
x→0
13 gru 17:34