Funkcjia wymierna.
Lolek: Jeśli wykres funkcji f(x)=
−4x−p +
35 przesuniemy o wektor
| | 1 | | 2 | |
V=[2 |
| b + 412 ; |
| b + 25 ], to otrzymamy hiperbolę , której środkiem |
| | 2 | | 3 | |
symetrii jest
początek układu współrzędnych. Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
Mój pomysł na to zadanie to taki by
1. użyć wektorów
2. sprowadzić do postaci homograficznej
3. Użyć wzoru na asymptoty gdzie x=0 i y=0 ( w tym wzorze )
4. Obliczyć układ równań powstały z tej formy .
5. Podstawiamy wzór funkcji
Dobrze kombinuje ?