;..
Madzia: rozwiąż (2x−3)4=1
13 gru 17:19
Madzia: jak postępować z równaniem do 4 potęgi?
13 gru 17:28
Janek191:
2 x − 3 = − 1 lub 2 x − 3 = 1
13 gru 17:29
Madzia: równanie 2x−3 mam zapisać jako potęgę (2x−3)2 ?
13 gru 17:38
zeesp: co to znaczy, że jakaś liczba a∊R jest taka, że a
4=1
13 gru 17:41
zeesp: (jaka to może być liczba)
13 gru 17:41
Janek191:
Jeżeli po prawej stronie jest 1, to po lewej stronie musi być ( − 1) lub 1, bo
(−1)4 = 1 i 14 = 1
13 gru 17:42
Madzia: nie rozumiem
13 gru 17:43
Janek191:
(−1)4 = (−1)*(−1)*(−1)*(−1) = 1
14 = 1*1*1*1 = 1
13 gru 17:44
Madzia: jakie będzie rozwiązanie?
13 gru 17:45
Madzia: x=1 x=2 ?
13 gru 17:48
Janek191:
13 gru 17:50
zeesp: | | π | |
x=4,513001 oraz x= |
| ..teraz rozumiesz  |
| | √2 | |
13 gru 17:56
13 gru 17:57