Czy to się zgadza?
Madzia: Rozwiąż równanie −2x2+x+3=(2x+3)2−5x2−6x
czy to będzie tak:
−x2+7x−6=0
Δ=25 √Δ=5
x1= −6
x2=−1
Końcowe równanie :
−(x+6)(x+1)
13 gru 17:00
Madzia: nie, x1=2
x2=3
a równanie −(x−2)(x−3)
13 gru 17:02
sushi_gg6387228:
odp do zadania jest
x ∊ {x1; x2} chyba, że jest tylko jedno miejsce zerowe lub x ∊∅ ( brak rozwiazan)
aby sprawdzic musisz zapisac posrednie obliczenia
13 gru 17:03
Madzia: ok , dzięki!
13 gru 17:07
sushi_gg6387228:
bo
−x2+7x−6=0 jest źle przekształcone
13 gru 17:15