ciągi
mateusz: ciągi studia
jak radzić sobie z takimi zadaniami, poproszę o pomoc
1) zbadaj ograniczoność ciągu a
n = n
(−1)n
| | (−1)n | | (2n + 1)! | |
2) badać zbieżność ciągu an = |
| * |
| |
| | n | | (2n)! | |
13 gru 16:53
sushi_gg6387228:
a) policzyc na piechote kilka poczatkowych wyrazów ciagu
b) rozpisac silnie
13 gru 16:59
Janek191:
| | ( −1)n * (2 n + 1) | | 1 | |
2) an = |
| = (−1)n*( 2 + |
| ) |
| | n | | n | |
13 gru 17:03
mateusz: Janku z czego się zrobiło to przekształcenie bez mianownika już ?
13 gru 17:09
mateusz: sushi
gg6387228
ale jak tak na piechotę i tyle ?
13 gru 17:09
zeesp: jak doliczysz do nieskończoności to daj znać
13 gru 17:10
Janek191:
Wykonano dzielenie przez n.
13 gru 17:10
mateusz: zeesp
<biorę się do roboty

>
a tak na poważnie, to jak z tym działać
13 gru 17:12
sushi_gg6387228:
piechota == pokazuje pomysł w głowie do czego to dąży−−> potem można brać się za pokazywanie
ograniczenia/braku
13 gru 17:12
zeesp: chodzi o to, żebys zauważyl co tam sie dzieje..a potem wyciągnął ogólny wniosek.
13 gru 17:13
mateusz: Janek191
| | (−1)n | |
gubię się przy tym |
| to ile? |
| | n | |
13 gru 17:14
mateusz: a) wyraz pierwszy to 1 pozostałe skaczą w stronę nieskończoności i jedyni, na przemian
13 gru 17:16
sushi_gg6387228:
podstawiaj na piechote i wyciagnij wniosek
13 gru 17:16
sushi_gg6387228:
a)
wypisz je
a1=..
a2=..
a3=...
13 gru 17:17
Janek191:
1) a n = n(−1)n ?
13 gru 17:17
13 gru 17:19
sushi_gg6387228:
| | 1 | |
i |
| dązy wg Ciebie do ∞? |
| | 5 | |
13 gru 17:20
mateusz: Janek191 tak
13 gru 17:20
mateusz: tak jak napisałem na przemian dążą do nieskończoności i jedynki,/
ułamki do jedynki
13 gru 17:21
Mila:
różowe na wykresie.
| | 1 | |
Ograniczony z góry przez |
| z dołu przez (−1) |
| | 2 | |
13 gru 17:22
sushi_gg6387228:
źle
bo rozsądna osoba by napisała n−n a nie n(−1)n
tam masz w wykładniku potegi (−1)n
13 gru 17:26
mateusz: skąd wykres się wziął
13 gru 17:27
mateusz: przepisuje tak jak mam podane
n(−1) i minus jeden do potęgi n
13 gru 17:29
mateusz: wzór taki jak 17;17 u Janka
13 gru 17:31
13 gru 17:41
sushi_gg6387228:
post 17;19 liczby podane nie do tego przykładu
13 gru 17:41
Mila:
To już Was zostawiam, bo tu za dużo osób.
13 gru 17:44
mateusz: zamieszałem w końcu sam
13 gru 17:47
mateusz: badając zbierzność musze określić czy ma granice lim w nieskończoności, jeśli ma to jest
zbieżny tak ?
13 gru 19:41
Mila:
Zbieżność czego?
13 gru 20:06
mateusz: ciągu
13 gru 20:11
mateusz: np przykład 2) chodzi o to jak rozwiązywać
13 gru 20:11
Mila:
Jane rozpisał.
(−1)
n ciąg naprzemienny
nie istnieje granica.
Natomiast :
| | 1 | | 1 | |
lim n→∞(−1)n* |
| =0 bo (−1)n to ciąg ograniczony ,a ciąg |
| →0 |
| | n | | n | |
13 gru 20:23
mateusz: nadal nie rozumiem zapisu, skoro się dzieli przez n tak jak napisał Janek to co 17:41
13 gru 20:30
Mila:
Jakiego zapisu, napisz precyzyjnie o co Ci chodzi.
13 gru 20:47
mateusz: 17;03 Janka nie wiem jak potem zniknęło to n z mianownika niby przez dzielenie ale nie rozumiem
jak podzielił i zapytałem 17:41
13 gru 20:51
mateusz: ahahhhh 17:14
13 gru 20:51
Mila:
bo możesz to zapisać jak napisałam 20:23 po słowie natomiast.
13 gru 21:12
mateusz: dobrze kapuje

dziękuję
14 gru 00:14