równanie wielomianowe
Michał: |x3 − x2|=x
Potrzebuję nakierowania co zrobić po przerzuceniu wszystkiego na jedna strone
13 gru 16:42
Krzysiek: |x3−x2|= |x2(x−1)|= |x2|*|x−1| = x2*|x−1|
13 gru 16:45
Michał: i potem rozpisać tą wartośc bezwzględna, ze bedzie dodatnia i ujemna?
13 gru 16:46
Krzysiek: wiec
x2*|x−1|=x i tak jak piszesz
1 dla x∊(−∞1)
2dla x∊<1,∞)
13 gru 16:49
Michał: tak myślałem, dzieki wielkie
13 gru 16:50
PW: Chłopaki, jeżeli mamy równanie
(1) |x3−x2| = x,
to po co szukać rozwiązań wśród liczb ujemnych? Lewa strona jest nieujemna z definicji, a więc
i prawa musi być nieujemna − zakładamy więc, że nie szukamy rozwiązań tak gdzie ich nie ma,
czyli bierzemy
x > 0
po uwzględnieniu, że 0 jest rozwiązaniem oczywistym i nie ma potrzeby go szukać jeszcze
raz.
Przy takim założeniu równaniem równoważnym do (1) jest
(2) |x2−x| = 1, x > 0.
To ostatnie rozwiąże się z definicji wartości bezwzględnej, bez "rozbijania na przedziały"
13 gru 17:42