granica
ola: lim cos n/π
x→∞ −−−−−−−−−−−−
n3 + 2009
dąży do 0?
13 gru 16:41
13 gru 16:42
Janek191:
| | n | |
Tak  bo − 1 ≤ cos |
| ≤ 1 |
| | π | |
13 gru 16:43
ola: czyli to tez musi dązyć do 0?

2014
−n cos (nπ)
13 gru 17:10
Janek191:
Tak
cos ( n π) = 1 lub cos ( n π ) = − 1
13 gru 17:23
ola: a taka granica?
n√3n + 3−n + 32n + 3−2n
coś nie wyraźnie wychodzi... pod pierwiastkiem n stopnia jest 3
n + 3
−n + 3
2n + 3
−2n
13 gru 17:32
Janek191:
Tw. o trzech ciągach.
13 gru 17:35
ola: 9?
13 gru 17:38
Janek191:
an = n√ 32n = n√9n = 9
cn = n√ 4* 32n = n√ 4*9n = 9*n√4
więc
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 9 i lim cn = 9*1 = 9
n→∞ n→∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim bn = 9
n→∞
13 gru 17:39
ola: czyli 9

dzieki
a z ln jak postepowac? np taki przykład:
n
2 ln
2n2+22n2−3
pod koniec wychodzi mi n
2ln1 i nie wiem co dalej czy nie tak?
13 gru 17:54
ola:
13 gru 19:30