matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Niedostateczna:
sin2x+cosx=2sinx+1
13 gru 16:34
Janek191:
sin 2 x + cos x =2 sin x + 1 2 sin x cos x + cos x = 2 sin x + 1 cos x *( 2 sin x + 1) =2 sin x + 1 cos x *( 2 sin x + 1) − 1*( 2 sin x + 1) = 0 (2 sin x + 1)*( cos x − 1) = 0 2 sin x = − 1 lub cos x = 1 sin x = − 0,5 lub cos x = 1 Dokończ
13 gru 16:42