Żabcia: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie:
a)mx
2+3mx-m+4=0
dochodze do momentu 9m
2+4m-16m=0 (czyli Δ=0)
i jak dalej

Mam wyliczyc x
1 i x
2 
ale po co

nie kumam
28 paź 19:13
pipi: nie liczysz już żadnych x1 i x2
tylko Δ-te porównujesz do zera i roawiązujesz jak równanie

9 m kw +4m -16m =0
9m kw - 12m =0
m(9m -12) =o
m1 =0 v 9m -12=0
9m=12
m=3/4
odp m1=0 v m2= 3/4 koniec zad
28 paź 19:42
Żabcia: hura

a pomożesz w nastepnym

Wyznacz wartości parametru m, dla ktorych rownanie ma dwa rozne pierwiastki tego samego
znaku:
a) (m+1)x
2-4mx+2m+3=0
28 paź 20:16
pipi: wzory Vieta przypomnij


napisz czy bedziesz czekac na odp , bo na darmo nie bede liczyć
28 paź 20:47
Żabcia: Viete'a znam x
1+x
2=-b/a x
1*x
2=c/a
Będę czekac
28 paź 20:59
pipi: OK

piszę Ci trzy warunki zad
1/ współcz. "a" trójm. ≠0
2/ Δ >0 bo dawa różne pierw.
3/ c/a >0 bo iloczy takich samych znaków jest dodatni ( wiesz o co chodzi?)
1/ m+1 ≠0 => m≠ -1
policzysz Δ
powinna wyjśc 8m kw -20 m - 12
teraz Δ>0
czyli 8m kw -20m -12 >0 /4
4m kw - 5m -3 >0
Δ2 = 49
m1= 6 m2= -1
ramiona do góry więc >0 gdy m∈(-∞,-1)u(6,∞)
3/
(2m+3)
-------------- >0 <=> (2m +3)(m+1) >0
(m+1) m1= -3/2 m2= -1
parabola ramion w góre
wiec m ∈ (-∞, - 3/2)U(- 1, ∞)
teraz wybierz cześć wspólna 1/ 2/ 3/
odp powinna być m∈( -∞, - 3/2)U(6, ∞)
28 paź 21:17
Żabcia: suuuper

zadan jeszcze jest troche

Pomozesz jeszcze jutro pojutrze i popojutrze
28 paź 21:25
pipi: taaaaaaaaaaak

tylko troszkę wcześniej ,bo juz jestem zmęczona tym pomaganiem hehe
28 paź 21:37
Żabcia: zad 4 Wyznacz wartosci parametru m, dla ktorych rownanie ma dwa pierwiastki o różnych
znakach:
a)(m-1)x
2+2mx+3=0
zad5
Wyznacz wartości parametru m, dla ktorych rownanie madwa rzone pierwiastki dodatnie
a)(m-2)x
2-2(m+3)x+m-1=0
Oczywiście potrzebuje jakichs naprawoadzeń/założeń, myślę że obejdzie się bez podawania
całych rozwiązań i sam to rozwiążę (mam nadzieję)
Z góry dzięki koleżanko
29 paź 11:21
pipi: równanie w ogólnej postaci
axkw +bx +c =0 a =m-1 b=2m c=3
zad 4/ warunki:
1) a≠0
2) Δ >0
3) c/a <0 bo ( +)( - ) i ( - )( + ) daje ( - )
rozwiązać na "m" i wybrać cz. wspólną
zad 5/ podobnie (podam Ci już tylko warunki bez uzasadnień chyba KUMASZ to

)
1) a≠0
2) Δ>0
3) - b/a>0 bo jak obydwie dod. to X1 +X2 >0 i X1 *X2 >0
4) c/a>0
rozwiąż i cz wspólna
29 paź 11:52
Żabcia: zad6
Wyznacz wartosci parametru m, dla ktorych rownaie ma dwa rozne pierwiastki ujemne
a)(m-1)x
2-2mx+m-2=0
zad7
Wyznacz wartości parametru m, dla których iloczyn pierwiastków równania
(m-3)x
2+(m+2)x+1=0
a sam biorę się za poprzednie, jeszcze raz dzięki wielkie for help
29 paź 15:52
pipi: Hej

! jak będziesz popijać "browara" to może Ci z tego liczeni a wyjść "chmiel"

dobra

licze Ci dalej może kiedyś też
29 paź 16:05
29 paź 16:10
Żabcia: sorry, ma fault
To przez chmiel xD w 7 ciag dlaszy "....jest wiekszy od 2"
29 paź 16:19
Żabcia: zad 8
Wyznacz wartości parametru m, dla ktorych suma odwrotnosci pierwiastkow rownania
x
2-(m-5)x+2(3-m)=0
zad9
Wyznacz wartości parametru m, dla ktorych suma odwrotnosci pierwiastkow rownania
x
2+2(m-1)x+m
2+m-2=0
aa, prośba, możesz powrócić do 4 i napisać całe rozwiązanie

Będę miał przykład jak
robić resztę (wkońcu podobne są) Oczywiście i tak już teraz musze wysłać Ci
29 paź 16:25
29 paź 16:38
pipi: przecież maszrozwiązane pierwsze a następne to wszystko na ten sam "strój"
29 paź 16:40
Żabcia: ;[ nie wiem co się dzieje, to nie moja wina

zad 8
Wyznacz wartości parametru m, dla ktorych suma odwrotnosci pierwiastkow rownania
x2-(m-5)x+2(3-m)=0 jest ujemna
zad9
Wyznacz wartości parametru m, dla ktorych suma odwrotnosci pierwiastkow rownania
x2+2(m-1)x+m2+m-2=0 jest dodatnia
29 paź 16:40
Żabcia: w 4 są trzy warunki więc
1) a≠0 więc
2) Δ >0
3) c/a <0
a w 1 tylko jeden

więc do każdego założenia musże wyliczać i potem cześć wpolna
pewnie

Ale co za co podstawic to juz nie wiem
29 paź 16:48
29 paź 16:57
29 paź 16:59
Żabcia: nie denerwuj się tylko na mnie<przepraszam>

wiem co to jest a,b,c, znam też wszystkie wzory, nie wiem tylko jak zacząć/jak robić
takiego typu zadania (sam jestem winny) Więc jakbyś mogła

4

zadanie

Tylko to
jedno tak jak dla głupka, a resztę będziemy robić profesjonalnie, obiecuję
29 paź 17:02
pipi: OK

!
zad 4/ a= (m -1) b= 2m c=3
1) a≠0 <=> m -1 ≠0 <=> m≠1
2) Δ>0 <=> 4mkw - 4*3*(m -1) >0 <=> 4m kw - 12m +12 >0 <=> mkw - 3m +3 >0 <=>
<=> m∈(-∞,∞) bo Δ1<0 czyli nie ma miejsc zerowych m1 i m2 (parabola nad
osią m)
3)
c/a<0 <=> 3/ (m -1) <0 <=> m< 1 <=> m∈(-∞,1)
więc częścia wspólną jest odp z 3)
odp m⊂(-∞,1)
29 paź 17:31
Żabcia: a widzisz, a ja chciałem wyliczać deltę, x
1 itp

Dziękuję

a więc skończyliśmy na zadaniach 8 i 9 (mam nadzięję że masz jeszcze siłe i chęci ;>
29 paź 17:45
pipi: zad8/
1) a≠0 zawsze bo ( a=1)≠0 czyli m∈R
2) Δ≥0 bo obydwa moga być też takie same lub różne
3) - b/c >0
uzasadniam skąd wzięło się -b/c czyli 3 --warunek
1 1 X2 + X1 X1 + X2 -b/a - b
----- + ----- = --------------- = ------------ = ------------ = ----
kumasz

?
X1 X2 X1*X2 X1*X2 c/a a
itd itp tylko podstaw a,b,c do tychwarunków i cz. wspólna
zad9/ analogicznie tylko 3 warunek będzie - b/c<0
29 paź 17:51
Żabcia: narazie kumam, wkońcu Żabcia

zad10
Wyznacz wartości parametru m, dla których suma kwadratów pierwiastków równania jest rowna
S:
a)2x
2-3(m-1)x+1-m
2=0 , S= 5
-----
4
zad11
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie mx
2+2(m+1)x+m=0 ma dwa rozwiązania
takie, że suma ich kwadratów jest większa od ich sumy

I niech Bóg Ci wynagrodzi w dzieciach mądra niewiasto
29 paź 18:02
29 paź 18:08
Żabcia: e tam, chłopiec i dziewczynka to marzenie każdej.... dziewczynki
29 paź 18:12
pipi: napisz poprawnie zad11
29 paź 18:28
Żabcia: zad 11 jest poprawne miła damo
29 paź 19:50
pipi: ok
29 paź 20:21
Żabcia: up, żeby temacik nie zginął
29 paź 22:53
pipi: A TY jeszcze nie lulu
29 paź 22:55
pipi: Hej

! jutro napisz nowy post bo za dużo przewijania OK

29 paź 23:13
Żabcia: właśnie spałem, nowy post juz jest
30 paź 06:53
mateusz: 1. dla jakich wartosci parametru m rownanie x
4 + (m-2)x
2 + m
2 -1=0 ma 2 rozne
pierwiastki
2. dla jakich wartosci parametru m jeden z pierwiastkow rownania x
3 -(m+3) -4x=0 jest
srednia arytmetyczna pozostalych?
3. dla jakich wartosci parametru m rowanie x
4 +(m-3)x
2 + m
2=0 ma 4 rozne rozwiazania?
Pomożecie
19 mar 20:14
mateusz: 1. dla jakich wartosci parametru m rownanie x
4 + (m-2)x
2 + m
2 -1=0 ma 2 rozne
pierwiastki
2. dla jakich wartosci parametru m jeden z pierwiastkow rownania x
3 -(m+3) -4x=0 jest
srednia arytmetyczna pozostalych?
3. dla jakich wartosci parametru m rowanie x
4 +(m-3)x
2 + m
2=0 ma 4 rozne rozwiazania?
Pomożecie
19 mar 20:14
%253Cpre%253E%253Cb%253Emateusz%253A%253C%252Fb%253E%25201.%2520dla%2520jakich%2520wartosci%2520parametru%2520m%2520rownanie%2520x%253Csup%253E4%253C%252Fsup%253E%2520%252B%2520(m-2)x%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%2520%252B%2520m%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%2520-1%253D0%2520ma%25202%2520rozne%250A%2520pierwiastki%250A2.%2520dla%2520jakich%2520wartosci%2520parametru%2520m%2520jeden%2520z%2520pierwiastkow%2520rownania%2520x%253Csup%253E3%253C%252Fsup%253E%2520-(m%252B3)%2520-4x%253D0%2520jest%250A%2520srednia%2520arytmetyczna%2520pozostalych%253F%250A3.%2520dla%2520jakich%2520wartosci%2520parametru%2520m%2520rowanie%2520x%253Csup%253E4%253C%252Fsup%253E%2520%252B(m-3)x%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%2520%252B%2520m%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%253D0%2520ma%25204%2520rozne%2520rozwiazania%253F%250APomo%25C5%25BCecie%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F2%252Fpytajnik.gif%2522%253E%250A%253C%252Fpre%253E
19 mar 20:24
karol: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania:
x2+mx+3−m=0 osiąga najmniejszą wartość?
2 maj 11:09
Edyta... : Liczba −3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x(do sześcianu)−4xkwadrat −mx=33. Oblicz parametr
m
Błagam pomóżcie...
6 sty 11:47
Kazik:
A nie wpadło Ci Edyto do pięknej zapewne główki, że wystarczy rozwiązać prościótkie równanie
W(−3) = 0 ?
6 sty 11:54
tolka96: poooomocy . Dla jakich wartości parametru m równanie (m+2)x2−4mx+4m−1=0 ma 2 pierwiastki
dodatnie .
24 mar 11:48
krystek:
a≠0
Δ≥0
x1*x2>0 i x1+x2>0 9 wzory Viete'a)
24 mar 12:09
Eta:
Parametr "m" musi spełniać układ warunków:
m+2≠0
Δ≥0
24 mar 12:09
jikA:
Teraz to Ty Eta jesteś "niewidzialna".
24 mar 12:27
krystek: Jak rozwiążecie ,zainteresowana odezwie się!
24 mar 12:31
Eta:
24 mar 12:37
darek xDD: ile punktow wspolnych ma prosta y=4 i parabola o rownaniu f(x)=4(x+2)2 + 4
21 kwi 21:56
Eta:
21 kwi 22:00