13 gru 16:32
pipa: musisz być skończonym t...
ale dzisiaj dzień dobroci dla..
a) (12500)1/10
b) ({2634}{53})1/12
chyba domyślisz sie już co dalej ?
13 gru 16:41
13 gru 16:42
pipa: | | 39186 | |
c) [ |
| ]1/18 ≈ 3,37 |
| | 63 | |
13 gru 16:46
pipa: a z d) sobie już sam poradzisz
13 gru 16:48
Dawidw: nie czaje tego
13 gru 16:52
Dawidw: ref
13 gru 17:17
Dawidw: ref
14 gru 17:33
pipa: nie martw się nie wszyscy muszą być geniuszami, może masz jakieś inne talenty ?
14 gru 20:29
Mila:
√6=6(1/2)
3√7=7(1/3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pierwiastki możesz wymnożyć tak:
√2*√7=√2*7=√14
3√5*3√7=3√5*7=3√35
Musisz w swoich przykładach doprowadzić do takiej postaci, aby mieć pierwiastki tego samego
stopnia.
a)
√5*5√2=5(1/2)*2(1/5)=5(5/10)*2(2/10)=
=(55)(1/10)*(22)(1/10)=(55*4)(1/10)
14 gru 21:01
Mila:
b)
| √2*3√3 | |
| wspólna wielokrotność dla 2, 3,4 to 12 |
| 4√5 | |
| | 64*81 | |
=( |
| )1/12 zapisz jako pierwiastek |
| | 125 | |
(12−tego stopnia z tego ułamka, wymnóż te liczby w liczniku)
coś się rozjaśniło?
14 gru 21:07
Mila:
spróbuj zrobić (c)
14 gru 21:08
Dawidw: kumam ogarnełem
14 gru 23:08
Mila:
To miło.
14 gru 23:11