wykaz
tomasz: Mam wykazać ze √22−12√2 + √22+12√2 = 6√2
Za nic nie wychodzi mi poprawnie
a2−b2
22−12√2 taki m wychodzi ostateczny wynik
13 gru 16:27
sushi_gg6387228:
trzeba zwinac (a+b)2 lub (a−b)2 wyrazenie pod pierwiastkiem
13 gru 16:30
Janek191:
22 − 12 √2 = (3√2 − 2)2
22 + 12 √2 = (3 √2 + 2)2
więc
√22 − 12 √2 + √22 + 12 √2 = 3 √2 − 2 + 3√2 + 2 = 6√2
13 gru 16:30
Krzysiek: (√22−12√2+p{22+12√2)2= (6√2)2
22−12√2+2*√(22−12√2)(22+12√2)+22+12√2= 72
44+2√484−288=72
44+2*14=72
72=72 rownosc jest prawdziwa
13 gru 16:38