Oblicz miarę kąta
zuza: Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość √8 , a krawędź podstawy ma
długość 2. Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany
bocznej.
13 gru 16:26
zuza: Może tak, czy kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej jest to kąt
między przekątną ściany bocznej, a przekątną sąsiedniej ściany bocznej ?
13 gru 17:34
zuza: W odpowiedzi jest 30
o . W żaden sposób mi tak nie wychodzi
13 gru 17:36
zuza: podpowie ktoś ?
13 gru 18:22
===:
13 gru 18:31
dero2005:

a = 2
h =
√8
s =
√a2 + h2 =
13 gru 18:32
zuza:
Dzięki za rysunek, resztę już sobie policzę
13 gru 18:42