Rozłóż wyrażenia na czynniki możliwie najniższego stopnia:
ana: b) 8x
3+ 27
c)x
7− 64x
13 gru 15:05
zeesp: | | 1 | |
a) x(x2+x+ |
| ) sprawdz czy to kwadratowe też sie rozkłada... |
| | 4 | |
b) 8x
3+27=(2x)
3+3
3, a
3+b
3 masz wzór..a potem jak wyżej
c) x
7−64x=x(x
6−64)=x(x
6−2
6)=x(x
3−2
3)(x
3+2
3)...
13 gru 15:08
ana: Czy mógłbyś rozpisać przykład b)?
13 gru 15:14
zeesp: a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
u ciebie a=2x, b=3
potem rozłóż jeszcze ten człon (a2−ab+b2) (o ile sie da)
13 gru 15:18
ana: super dziękuje
13 gru 15:25