logarytm
Jadzia: Nie mam koncepcji jak to zacząć, czy ktoś pomoże ?
a) log
49 − log
224
zaczynałam to w ten sposób :
log
4 3*3 − log
2 6*4 = log
43 + log
43 − ( log
26 + log
24)
i dalej nie wiem co z tym zrobić
13 gru 15:03
Mila:
| | log2(9) | | 2log2(3) | |
log4(9)−log2(24)= |
| −log2(24)= |
| −log2(24)= |
| | log2(4) | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
=log2(3)−log2(24)=log2( |
| )=log2( |
| )=−3 |
| | 24 | | 8 | |
13 gru 15:13
Jadzia: a jeżeli mam taki przykład :
log
5216 * log
625 ?
to na jakie podstawy mam zamienić ?
Kompletnie nie rozumiem tego
13 gru 15:21
Jerzy:
| | log6216 | |
= |
| *2*log65 = 3*2 = 6 |
| | log65 | |
13 gru 15:30
Jadzia: a skad sie wzieło
*2*log65 = 3*2 ?
13 gru 15:49
Krzysiek: log6216=3
log625= log652= 2log65
13 gru 15:52
Jadzia: dziekuje slicznie za pomoc
13 gru 15:54
Krzysiek: Może mi z geometrii pomożesz ?
13 gru 16:09
Jadzia: Matematyka to moja słaba strona, powiedziałabym bardzo słaba
13 gru 16:16