parametr trygonometria
intoxicate: Dla jakich wartości parametru k∊R równanie sin6x+cos6x=k ma rozwiązanie?
13 gru 15:01
ICSP: Wykorzystaj wzór na sumę sześcianów.
13 gru 15:09
zeesp: cos2x=1−sin2x
cos6x=(cos2x)3=(1−sin2x)3
sinx=t∊[−1,1]
czyli pytamy, dla jakich k, t6+(1−t2)3=k ma rozwiązanie...
jeżeli t∊[−1,1] to zastanów się jakie wartości może mieć t6+(1−t2)3
13 gru 15:12
Eta:
Korzystamy ze wzorów
a
6+b
6= (a
2+b
2)
3−3a
2b
2(a
2+b
2)
sin
2x+cos
2x=1 i 2sinx*cosx=sin(2x)
sin
6x+cos
6x= (sin
2x+cos
2x)
2−3sin
2x*cos
2x(sin
2x+cos
2x)=
| | 1 | | 3 | |
=1−3* |
| (2sinx*cosx*2sinx*cosx)*1= 1− |
| *sin2(2x) |
| | 4 | | 4 | |
to
| | 3 | | 4 | |
1− |
| sin2(2x)=k ⇔ sin2(2x)= |
| (1−k) |
| | 4 | | 3 | |
sin
2(2x) ∊ <0,1>
rozwiąż układ nierówności
| 4 | | 4 | |
| (1−k) ≥0 i |
| (1−k) ≤1 |
| 3 | | 3 | |
..........................................
i podaj odp: k∊ ............
13 gru 15:13
intoxicate: dziękuję
13 gru 15:28
Eta:
No i ładnie
13 gru 15:32