OBLICZ GRANICE TRUDNE
Sebastian: Oblicz granice lim(x→0)(1/x)do potęgi tgx
Proszę o pomoc w zadaniu jutro kolokwium
13 gru 14:31
Jerzy:
= lim etgx*ln(1/x) .. i do wykładnika zastosuj regułę H
13 gru 14:34
Sebastian: jena no tak zapomniałem o tym wzorze tyle męki a tu raz dwa

dziękuję uprzejmie
13 gru 14:38
Sebastian: a mam jeszcze jeden i nie wiem czy go dobrze rozumuje zaraz podeślę
13 gru 14:40
Sebastian: lim(n→∞)(n2+2/n2+n)i całość do potęgi (3n−1)
13 gru 14:42
Mila:
| | n2+2 | | n2+2 | | n2+2 | |
( |
| )3n−1=( |
| )3n*( |
| )−1= |
| | n2+n | | n2+n | | n2+n | |
| | n2+n−n+2 | | n2+n | |
=( |
| )3n*( |
| )= |
| | n2+n | | n2+2 | |
| | −n+2 | | n2+n | |
=(1+ |
| )3n*( |
| ) |
| | n2+n | | n2+2 | |
| | −n+2 | | n2+n | |
limn→∞(1+ |
| )3n*( |
| ) |
| | n2+n | | n2+2 | |
kombinuj, dalej sam
=e
−3
13 gru 15:30