dziedzina
mateusz: dziedzina
Góra =
√sin2(2x) − 12
Dół = 3
log32x + x
log3x − 162
dużo pomieszanych działów, nie mam pojęcia jak ruszyć dół ..
13 gru 13:40
Krzysiek : Co do dolu to bym zrobil zalozenia x>0
13 gru 13:45
mateusz: 3log32x + xlog3x − 162
założył bym
3log32x + xlog3x − 162 ≠ 0
ale jak to pobijać i wyliczyć x
13 gru 13:48
henrys: może mianownik
3
log23x+x
log3x−162≠0 x>0
x
log3x+x
log3x≠162
x
log3x≠81
| | 1 | |
logx81≠log3x= |
| x>0 i x≠1 |
| | logx3 | |
4(log
x3)
2≠1
| | √3 | |
x≠√3 i x≠ |
| i x>0, w trakcie przekształceń wystąpiło wyrażenie logx3, zatem |
| | 3 | |
rozważaliśmy x>0 i x≠1, jednak dla x=1 mianownik jest liczbą −160≠0 więc do dziedziny należą x
ze zbioru
13 gru 13:58
henrys: | | 1 | |
założenie co do licznika sin2(2x)− |
| ≥0 |
| | 2 | |
Dziedziną f(x) jest część wspólna zbiorów wyznaczonych przez dziedziny licznika i mianownika.
13 gru 14:03
henrys: no pewnie, że się musiałem pomylić

x
1/2≠3 i x
−1/2≠3
| | 1 | | 1 | |
x≠9 i x≠ |
| czyli x należy do zbioru R+−{ |
| ,9} |
| | 9 | | 9 | |
13 gru 14:22
mateusz: dzięki już śledzę to i próbuje sam odtworzyć
13 gru 14:27
mateusz: jak zbiłeś to
3
log32x na x
log3x
13 gru 14:32
mateusz: jest taka zależność
3log3x = x i z tego wynika że
3log32x = xlog3x
13 gru 14:37
henrys: tak, bo
3log23x=(3log3x)log3x
13 gru 14:39
mateusz: ok dobrze wiedzieć to
| | 1 | |
a czy do mianownika nie powinno odejść w dziedzinie jeszcze 1 ? R+−{ |
| ,1,9} |
| | 9 | |
13 gru 14:51
henrys: napisałem już
13 gru 14:52
mateusz: ok widzę już to teraz walczę z licznikiem
13 gru 14:54
mateusz:
to
| | √2 | | √2 | |
(sin(2x) − |
| )(sin(2x) + |
| ) ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | |
2x = t
dalej co muszę zrobić tym wstawiłem to t i jakoś trzeba by powrócić
13 gru 14:58
henrys: lepiej podstaw t=sin(2x) gdzie t należy do <−1,1>
| | √2 | | √2 | |
sin(2x)≤− |
| lub sin(2x)≥ |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 gru 15:04
mateusz: zrobiłem i wszyło takie coś
z licznika
| | π | | 3π | |
x ∊ < |
| + kπ, |
| + kπ> oraz |
| | 8 | | 8 | |
| | 5π | | 7π | |
x ∊ < |
| + kπ, |
| + kπ> z tego teraz cześć wspólna ? czy jest ok, rzuć okiem jeśli |
| | 8 | | 8 | |
możesz
13 gru 15:17
henrys: ok
13 gru 15:44
mateusz: i teraz mam problem bo nie wiem jak wyznaczyć cześć wspólną z tego 15:17
13 gru 15:46
henrys: | | 1 | |
sprawdź czy |
| i 9 należą do któregoś z tych przedziałów |
| | 9 | |
13 gru 15:51
mateusz: strzelam z tym

nie uwzględniałem kπ ...
| | 1 | |
do pierwszego tylko pasuje |
| nic poza tym |
| | 9 | |
13 gru 15:59
mateusz:
13 gru 16:54
henrys: | 1 | | 1 | | π | |
| do żadnego nie należy |
| < |
| |
| 9 | | 9 | | 8 | |
| | 21 | | 23 | |
dla k=2 9 należy do drugiego przedziału |
| π<9< |
| π |
| | 8 | | 8 | |
13 gru 17:02
mateusz: czyli mam patrzeć na to kπ
podstawiać 0/1/2/ itp i sprawdzać tak ?
13 gru 17:10
henrys: tak
13 gru 17:16
13 gru 17:19
henrys: i tak na jedno wyjdzie
13 gru 17:20
mateusz: dziękuję
13 gru 17:22