Równanie ma dwa różne pierwiastki
Jacek: | | x2 + a | |
Równanie |
| = 8 ma dwa różne pierwiastki dla dowolnej liczby a ze zbioru. Wiem, |
| | x | |
że powinno wyjść (−
∞;0)∪(0;16). Mi wychodzi (−
∞;16). Wiem, że x≠0 i, że prawidłowy wynik
wynika właśnie z tej dziedziny ale nie rozumiem dlaczego mam uwzględniać tutaj dziedzinę x
skoro obliczam zbiór dla a. Proszę o wytłumaczenie.
13 gru 13:17
Krzysiek : x jest niewiadona i a to parametr
13 gru 13:19
henrys: | | x2 | |
dla a=0 dostajesz równanie |
| =8, które ma 1 rozwiązanie |
| | x | |
13 gru 13:20
henrys: Zauważ, że sprowadzając podane równanie do równania kwadratowego
x2−8x+a=0 otrzymujesz dwa rozwiązania dla a<16, jednak x=0 nie należy do dziedziny tego
równania. Tak więc w punkcie x=0 parametr a przyjmowałby wartość zero i właśnie ze względu na
dziedzinę musimy a=0 wykluczyć z szukanego zbioru.
13 gru 13:28
Jacek: Ok rozumiem. Ale niestety gdybym nie znał odpowiedzi byłbym pewien, że (−
∞;16) to poprawny
wynik. Dzięki za odpowiedzi
13 gru 13:39
henrys:

Zadanie możesz rozwiązać również tak:
x(x−8)=−a, x≠0
wtedy dla −a>−16 i a≠0 równanie będzie miało dwa rozwiązania czyli dla a∊(−
∞,0)∪(0,16)
13 gru 13:41