Wymierne
Kacperix : Odległość między miastami A i B wynosi 240 km. Z miasta A wyruszyły jednocześnie dwa samochody.
Pierwszy jechał z prędkością o 20 km/h większą niż drugi. W wyniku awarii pierwszy samochód
stracił godzinę na naprawę. Do miasta B samochody dojechały równocześnie. Oblicz średnią
prędkość drugiego samochodu.
13 gru 13:14
13 gru 13:34
Kacperix: no ale jakto skad to
13 gru 20:20
Kacperix: wytłumaczysz mi?
13 gru 22:08
===:
a co tu jeszcze tłumaczyć

(że czas to droga/średnią prędkość)
13 gru 22:11
Kacperix: bo ja np robilem czas pierwszego ze to jest t−1 i potem zawsze wychodzila delta ujemna
13 gru 22:35
Kacperix: i ja robilem uklad rowanan w nensie do to jest droga dla pierwszego i drugiego
S=Vt
S=(t+1)(V+20)
no bo stracil godzine na naprawe wiec jechal o godzne dluzej
13 gru 22:42
===:
razem ruszyli razem dojechali
13 gru 22:47
Qulka: ale jak tak zapiszesz to jakby przez tę godzinę cały czas jechał lepiej dodać 1 do wolniejszego
13 gru 22:47
Qulka: bo czy naprawiał w drodze czy na koniec to to samo więc tak jakby szybszy godzinę wcześniej
dojechał
13 gru 22:48
Kacperix: no ale staje na godizne wiec czemu nie moge do niego dodac no wkurzjace zadanie ze masakra
14 gru 20:39
pipa: | | s | |
czas pierwszego samochodu = |
| + 1 godzina |
| | V1 | |
| | s | |
czas drugiego samochodu = |
| |
| | V1 −20 | |
porównaj i masz
14 gru 20:52
pipa: Δ = 19 600 > 0
√Δ =140
| | km | |
czyli prędkość drugiego samochodu V2 = 80 −20 = 60 |
| |
| | h | |
14 gru 20:57
pipa: zadania z fizyki wstawiaj na: fizyka.pisz.pl
14 gru 20:57
Qulka: bo jak pomnożysz prędkość przez (czas +1) to tak jakby tę godzinę jechał i masz dłuższą drogę
np 50•4 = 200km
50•2h +1h postoju +50•1h = 150km
50•3h = 150h
czyli jakby po prostu jechał godzinę krócej
pomyśl że się zepsuł od razu na starcie i godzinę później wyjechał
14 gru 21:19