matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parametr granica
intoxicate:
(k
2
−9)n+3
13
wyznacz wartość parametru k, dla której lim n→
∞
=
(k+3)n+4
8
13 gru 13:01
Saizou :
załóżmy że k≠±3 wówczas mamy
(k
2
−9)n+3
k
2
−9
lim
n→
∞
=
=k−1
(k+3)n+4
k+3
13
k−1=
8
21
k=
8
13 gru 13:03
Jerzy:
k
2
− 9
13
=
k + 3
8
13 gru 13:03
intoxicate:
dziękuję <3
13 gru 15:29