Wektory
Oziii: Wyznaczyc baze i wymiar przestrzeni V=lin{3x2−x−2,x2+2+1,2x2−7x−5,3 x2+2x+1} a nastepnie
podac współrzedne wektora: w(x)=x2−2x−1.
Pytanie jest takie: Jak te wektory zrobie w uklad rownan z α1,α2 itd to wyjda mi do α4 a
bede miec 3 rownana tylko za mało zeby sprawdzic liniowa niezaleznosc.
Czy brac tylko 3 wektory czy jak?
13 gru 01:30
Benny: dimV=3
Musisz wziąć 3 wektory, które są liniowo niezależne. To będzie Twoja baza.
13 gru 02:11
Oziii: Ale skad mam wiedziec ktore bede liniowo niezalezne? Nie musze wszystkich 4 wziac? I rozwiazac
uklad rownan? Tylko wtedy mam 3 rownania i 4 niewiadome i nie wiem wlasnie jak to zrobic...
13 gru 13:56
Benny: No dokładnie, bo jeden z tych wektorów jest zapisany jako kombinacja liniowa wektorów. Weź 3
dowolne wektory i rozwiąż układ równań.
13 gru 14:12
Oziii: Aha okej poukładam wątki i powiesz czy dobrze

1.To nie jest dimV=4 bo te 4 wektory sa liniowo zalezne, bo wyszlo mi z układu tych 3 rownan ze
sa liniowo zalezne.
2.Teraz biore 3 dowolne wektory i przyrownuje je do wektora ktorego nie wzialem czy przyrownuje
do 0?
3.Co daje mi na przyklad jak 3 wektory przyrownam do 4 wektora? Jesli wyjdzie 0 to sa liniowo
niezalezna a jak wyjdzie cos innego to zalezne?
4.Chodzi mi skad mam zgadnac ze jeden z nich jest zapisany jako kombinacje 3 pozostalych? Musze
zgadnac czy co? Czy jak wlasnie te 3 przyrownam do 4 i jak nie wyjdzie 0 to sa liniowo
zalezne?
Dzięki za odpowiedz
13 gru 15:25