matematykaszkolna.pl
cechy przystawania Krzysiek: Znam cechy przystawania trojkatow Musze jednak uzasadnić je wymieniając przekształcenia potrzebne do przeprwadzenia jednego trojkata na drugi Prosze mi pomoc
13 gru 01:23
Krzysiek : rysunekChyba robie cos zle jeśli mam rowne odcinki to w pewnej izometrii one przystają . Izomeria ta będzie przesuniecie i obrot Obrazem odcinka AB w przesunieciu o wektor AC ma być odcinek CB1 Jak go narysować ? Punkt A przejdzie na C a punkt B ?
13 gru 10:47
Krzysiek : Nikt nie chce pomoc ? Pewnie to proste jest i dlatego ?
13 gru 11:50
Krzysiek : Pani Qulka emotka Pani zawsze wszystkim pomaga . Prosze wiec mi pomoc
13 gru 12:36
Metis: Zapisz porządnie zadanie. Nikt nie będzie domyślał się o co Ci chodzi. "Musze jednak uzasadnić je wymieniając przekształcenia potrzebne do przeprwadzenia jednego trojkata na drugi ".
13 gru 12:39
Krzysiek : Oto tresc Wymien wszystkie cechy przystawania trojkatow . Uzasadnij jedna z nich . Wystarczy wymienić przekształcenia potrzebne do przeprowadzenia jednego trojkata na drugi . Cechy znam (b.b.b) (k,b,k) (b,k,b) Napisalem ze tymi przekształceniami będą przesuniecie i obrot . Jeśli np. chciałbym uzasdnic ceche (b,b,) to muszse udowodnić ze odpowiednie dwa boki jeśli sa rowne to przystają . Na rysunku z 10:47 narysowałem sobie dwa odcinki rowne i musze udowodnić ze one sa rowne Jeśli odcinek AB przesunę o wektor AC to punkt A znajdzie się w punkcie C(czyli obrazem punktu A będzie punkt C . Teraz jak mam wyznaczyć obraz punktu B −czyli punkt B1 czy z punktu B narysować wektor rownolegly do AC (oczywiście tej samej dlugosci co AC i w ten sposób wyznaczymy obraz punktu B −czyli punkt B1 . O to mi chodzi . Bo wtedy obrazem ocinka AB w przesunieciu o wektor AC będzie odcinek CB1 . I wtedy jeśli obroce odcinek CB−1 o kąt B1CD to obrazem odcinka CB1 jest odcinek CD I mam ze odcinek CD jest obrazem odcinka AB w tej izometrii . Najbardziej mi chodzi o wyznaczenie graficzne punktu B1.
13 gru 12:58
Krzysiek : No nic może Pani Mila albo Pani Eta się pojawi na forum . One tez pomagają dużo. Wtedy poprosze o pomoc emotka Gdyby jednak chciał ktoś jeszcze teraz pomoc to proszę .
13 gru 13:29
Krzysiek: To tutaj teraz juz wiem
13 gru 17:43