matematykaszkolna.pl
. Ola: Stereometria Mam duży problem z tym działem, po prostu nie widzę na rysunku pewnych rzeczy, przede wszystkim gdzie w bryłach występuję kąt prosty, po dorysowaniu tam jakichś pomocniczych połączeń punktów. O ile z innymi zadaniami, bardziej na liczbach daję sobie radę to przy tym dziale po prostu czuję siębezsilna. Rozwiązywanie zadań, czytanie rozwiązań nie pomaga, no bo jak ma pomóc, skoro jest napisane np "Teraz korzystamy z tego, że tu występuje trójkąt prostokątny" a ja go po prostugo te nie widzę! Ma ktoś jakieś rady jak to przejść? Jakieś stronki z rysowaniem brył i różnych ich kątów? Przykładowo: http://www.zadania.info/d267/857509 "To jednak jest dość proste, bo cosinus tego kąta możemy obliczyć z trójkąta prostokątnego BA ′E ."
13 gru 00:35
Ola: Ok, jest kąt prosty w trójkącie BA'E, ale ja tego nie widzę i nie wiem jak do tego dojść. A do wkucia to raczej nie jest
13 gru 00:39
zzz: Staraj się myśleć tylko o ścianach które potrzebujesz przykładowo tutaj pomyśl tylko o górnej podstawie i tym trójkącie BA'E, albo staraj wyobrażać sobie to przestrzennie.
13 gru 00:42
Ola: Heh, chyba nie potrafię. Będę próbowała, ale być może trzeba przyznać, że jestem po prostu zbyt mało inteligentna na to. bo jak na moje to kąt prosty jest B'EA' i nie wiem jak może być również BEA' skoro punkty E i A' pozostają te same, a przecież B i B' są w zupełnie innych miejscach.
13 gru 00:54
zzz: Jeśli podstawą jest kwadrat to w B'EA' jest na pewno kąt prosty A kąt prosty nie musi tworzyć tylko i 1 prosta spójrz nawet na jednostkę swojego komputera masz krawędź górną i kąt prosty tworzą z nią krawędź boczna przednia i tylnia ale też krawędź górna która łączy z drugą ścianą jednostki
13 gru 00:58