magnetyzm
Lukas:
Qulka jesteś jeszcze może ?
13 gru 00:20
Qulka: nie ma mnie.. mam pilną robotę i nie wiem czemu otwartą nie tę zakładkę co trzeba... chyba to
naprawdę nałóg
13 gru 00:22
13 gru 00:23
Qulka:
C2=C1 /2
C1=2C2
równolegle więc Cz=3C2
na C2 =I/3
na C1=2I/3
13 gru 00:29
Lukas:
Dziękuję, pokminię to i jeszcze Cię zaatakuję z kilkoma zadaniami
13 gru 00:30
Qulka: jak tak będę pracować jak pracuję to cały tydzień mało będzie
13 gru 00:30
Qulka: a termin oddania miałam na tydzień temu
13 gru 00:31
Lukas:
W poniedziałek kolokwium

Zachciało się chemii
13 gru 00:34
Qulka: chemia bardzo fajna rzecz.. właśnie robię powtórkę z całego układu okresowego
13 gru 00:44
Lukas:
A ja walczę z elektrycznością i magnetyzmem

najgorszy przedmiot dla mnie na drugim roku
13 gru 00:45
Qulka: no faktycznie..przy żelazie mogłam pociągnąć bardziej magnetyzm

a nie bawić się w piece
martenowskie i świnki żelaza
13 gru 00:55
Benny: Co to są świnki żelaza?
13 gru 02:16
Qulka: "pig iron" surówka z pieca kiedyś zbyt krucha by się do czegoś nadawała i trzeba ją było
ręcznie kuć potocznie zwane świńskim żelazem

tylko jak pierwszy raz przeczytałam to myślałam że skoro z formy to nazywali to świnką, w
odróżnieniu od łupka z dymarki
dopiero potem dotarło że to przymiotnik bo takie kiepskie

ale świnka żelaza mi się bardziej podoba
13 gru 10:03
Benny: No lepiej brzmi niż pig iron
13 gru 12:40
Lukas:
Nadal nie wiem jak to policzyć
13 gru 17:28
+-:

d
1=2d
2
Z warunków zadania: rozpatrujemy upływność dwóch kondensatorów różnią się wyłącznie grubością
dielektryka. Dielektryk jest izolatorem, ale posiada też jakąś skończoną wartość rezystancji
czyli jest przewodnikiem o bardzo dużej rezystancji R
iz i dotyczą go te same prawa czyli
jego oporność jest zależna od jego długości tu grubości i przekroju tu przekroje są takie
same.
13 gru 20:06
Lukas:
+− kolejny raz dziękuję !
13 gru 21:16