parametr p i granice
Karolina: Dla jakich wartości parametru p ciąg o wyrazie ogólnym
an = √4n2 + 3n +5 − (pn + 1)
a) ma granicę niewłaściwą −∞
b) ma granicę właściwą (oblicz ją)
c) ma granicę niewłaściwą +∞
znalazłam na tym forum pewne rozwiązanie:
"lim n→∞ √4n2 + 3n +5 − (p*n + 1) = lim n→∞ √n2(4+3n+5n2) − (p*n + 1) =
lim n→∞ √n2(4+0+0) − (p*n + 1) = lim n→∞ 2n − p*n − 1 = lim n→∞ (2−p)*n − 1
żeby ta granica była równa minus nieskończoność to współczynnik przy n musi być ujemny
żeby była granica właściwa to współczynnik musi być równy zero"
nie rozumiem tej końcówki − dlaczego jak n będzie ujemne to granica będzie −∞? a jak n =0 to
bdzie granica właściwa? z jakiej to jest definicji?
12 gru 23:59
Aga: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
5 maj 22:57
Qulka: bo jak mnożysz ujemną razy dodatnią to wynik jest ujemny nawet jak te dodatnia jest tak duża
jak nieskończoność

a jak masz 0 o pewnie się coś skróci i wyjdzie jakaś konkretna liczba czyli granica właściwa
5 maj 23:02
Nad: jeśli n→
∞ , a po wyciągnięciu przed pierwiastek masz −n, to n będzie dążyło do −
∞, nie wiem,
czego nie rozumiesz za bardzo
5 maj 23:04
Nad: wszystkie tego typu definicje masz w podręczniku na pewno
5 maj 23:06
Aga: Ok, już rozumiem dlaczego −∞ lub +∞
ale nie wychodzi mi granica właściwa
5 maj 23:07
Nad: mnożysz licznik i mianownik przez √4n2+3n+5+(2n+1) i liczysz granicę
5 maj 23:10
Aga: może ktoś mi pokazać, jak obliczyć tą granicę ?
5 maj 23:10
Nad: | | √4n2+3n+5−(2n+1) | |
lim(an) n→∞ = |
| * U{√4n2+3n+5−(2n+1){4n2+3n+5−(2n+1} |
| | 1 | |
5 maj 23:14
Nad: czekaj, to nie koniec, za szybko się wysłało haha
5 maj 23:14
Qulka: | | √4n2+3n+5 + (2n+1) | |
√4n2+3n+5−(2n+1) • |
| = |
| | √4n2+3n+5 + (2n+1) | |
| | 4n2+3n+5−(2n+1)2 | |
= |
| = |
| | n(√4+3/n+5/n2 + (2+1/n)) | |
| | 4n2+3n+5− 4n2−4n−1 | |
= |
| = |
| | n(√4+3/n+5/n2 + (2+1/n)) | |
| | −n +4 | | −1 +4/n | |
= |
| = |
| = |
| | n(√4+3/n+5/n2 + (2+1/n)) | | (√4+3/n+5/n2 + (2+1/n)) | |
5 maj 23:17
Aga: ok, już mi się udało

Dzięki
5 maj 23:17
Aga: Dziękuję bardzo Qulka
5 maj 23:18
Nad: dzięki za to zadanko, bo przypomniałam sobie granice
5 maj 23:23