punkt mayerialny
daro: Punkt materialny o masie m=2kg porusza się prostoliniowo pod działaniem siły P(t) = 2t+2 N.
oraz wiemy ze:
x(0)=0, V(0)=−1m/s. Szukane: przyspieszenie( a), szybkość( V) i x1.Prosze o rozwiązanie krok
po kroku.
12 gru 22:59
Qulka: F=m•a więc a=F/m
zatem a= t+1
v(t)=∫a dt = ∫ t+1 dt = t2/2 +t +C
skoro v(0)=−1 to −1 = 0+0+C zatem C=−1
v(t)=t2/2 +t −1
x(t) = ∫ v dt = ∫ t2/2 +t −1 dt = t3/6 +t2/2 −t +C1 podobnie podstawiam i C1=0
x(t) = t3/6 +t2/2 −t
12 gru 23:06
daro: Qulka a czemu −1 =0+0+C?
12 gru 23:22
daro: Ok juz wiem
12 gru 23:24