sprawdzenie szereg
mateusz: do sprawdzenia,
jesli ktoś może proszę i dziękuję

kolokwium w środę a ja z materiałem po technikum
mogę sobie płakać bo tyle zaległości po starej podstawie mam .... jeszcze na studiach
denerwującą
rzeczą jest podawanie przez wykładowców zadań bez odpowiedzi

rozwiąż
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
1 + |
| + |
| + |
| + ... = |
| |
| | 2cosx | | 4cosx | | 8cosx | | 2cosx | |
liczę
| 2 | | 2cos | |
| = |
| podstawiam sobie t |
| 2cosx | | 2cosx − 1 | |
| | π | |
i wychodzi t =0 więc x = |
| + kπ |
| | 2 | |
12 gru 22:38
Qulka: założenie |q|<1
12 gru 22:41
Qulka: t≠0 bo mianownik
12 gru 22:41
Qulka: jeżeli byłoby takie q jak podałeś przy cos rosłyby potęgi
12 gru 22:43
J:
| | 1 | | 1 | |
błądzicie L = 1 + Sn i a1 = |
| i q = |
| |
| | cos2x | | 2 | |
12 gru 22:48
Qulka: dziwne że po prawej masz 2 w liczniku i mianowniku.... czyżbyś chciał napisać całkiem coś
innego?
12 gru 22:49
12 gru 22:50
Qulka: i wtedy 1=0
12 gru 22:51
mateusz: | | 1 | |
J : jak q wyliczyłeś tak że wyszło samo |
| ? |
| | 2 | |
12 gru 22:54
Mila:
Prawą stronę masz dobrze zapisaną, przecie 2 upraszcza się.
12 gru 22:55
mateusz: a już kapuje obrałeś dalej początek i tak wyliczyło się czyli gdy to zrobiłeś to tego nie
trzeba rozpisywać
że |q| < 1 ? bo to jest spełnione
12 gru 22:56
mateusz: PRAWA STRONA ŻLE
Przepraszam Was

w komputerze źle i na kartkach źle liczone cały czas ...
12 gru 22:58
Mila:
Liczyć?
12 gru 23:07
Qulka: to cosx=1 więc x=2kπ
12 gru 23:08
mateusz: doliczyłem to teraz tylko dla pewności tam wracam z szykiem że a1 = 1 a nie tak jak przyjęło
się/
do policzenia q że a1 to U{1}[2cosx}
chodzi to dla wzoru S = U{a1}[1 − q}
12 gru 23:10
mateusz: taki schemat jest na 100% w porządku do rozwiązywania zadań tego zarysu ?
ten przykład jest dobrze rozwiązany tak ?
12 gru 23:41
Mila:

a
1=1
| | 1 | | π | |
q= |
| , cosx≠0⇔x≠ |
| +kπ |
| | 2cosx | | 2 | |
|q|<1⇔
cosx=t, |t|≤1
2t*(1+2t)>0 i 2t(1−2t)<0⇔
| | 1 | | 1 | |
t∊<−1,− |
| ) lub t∊( |
| ,1> trzeba rozwiązać |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
−1≤cosx<− |
| lub |
| <cosx≤1 to w nowym wpisie bo, z wykresem |
| | 2 | | 2 | |
ale, to wystarczy
| | 1 | | 2cosx | | 2cosx | |
S= |
| * |
| = |
| |
| | | | 2cosx | | 2cosx−1 | |
Wynik jak u
Qulki
12 gru 23:48
mateusz: Mila złota kobieta

dziękuję

ale nie rozumiem trzeciej linijki od góry
12 gru 23:54
Qulka: mila..że też Ci się chciało
| | 1 | |
gdyby q= |
| to by ten ciąg wyglądał tak: |
| | 2cosx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + |
| + |
| +... |
| | 2cosx | | 4cos2x | | 8cos3x | | 16cos4x | |
12 gru 23:55
mateusz: to zawsze musze rozpisywać ten warunek |q| < 1?
moge zostawić to tak jak Ty to Milu zrobiłaś z parametrem t i nie liczyć wartości dla cos ?
12 gru 23:55
Qulka: i dlatego mówiłam że nie należy tak liczyć jak liczył
12 gru 23:56
Qulka: jeżeli chcesz użyć wzoru na zbieżny, to musi być zbieżny, czyli mieć |q|<1
12 gru 23:57
mateusz: czyli gdy roziwiązuje na kolokwium takie zadania to w tym wszystkim musi się znaleźć to |q|<1
13 gru 00:05
Mila:
Powinno się rozwiązać, ale to ostatnie, gdzie już masz warunek na cosinusy możesz zostawić (?)
z tym że trzeba rozwiązanie ostatniego równania sprawdzić z tym warunkiem.
Jednak warunek musisz do tego miejsca doprowadzić..
13 gru 00:07
Mila:
Dobranoc , działajcie dalej.
13 gru 00:08
mateusz: dobranoc dzieki za pomoc
13 gru 00:10
Qulka: jeśli na końcu równania miałeś ... a chcesz wstawić sumę to musisz mieć |q|<1
13 gru 00:11
mateusz: cały czas wnioskuje że mogę to zrobić inaczej bez tego

z tych waszych wypowiedzi

Qulka czyli że jak bez wzoru na sumę
13 gru 00:14
Qulka: zależy od zadania
tu u Ciebie ponieważ nie rosną potęgi więc trzeba tak jak J pisał zostawić 1 i zająć się resztą
wtedy a
1 = 1/2cosx i q=1/2 i widać że |q|<1
| | a1 | | 2 | | 1 | |
i masz sumę z S = |
| = |
| = |
| |
| | 1−q | | 2cosx | | cosx | |
wracamy do równania
więc cosx=1
13 gru 00:21
mateusz: sam już nie wiem szczerze jak z tym jest hahha

zrobię następny przykład
2
3x + 2
3x − 1 + 2
3x − 2 + 2
3x − 3 + .... =
√12 * 23x − 8
liczę q
| | 23x − 1 | | 1 | |
q = |
| = 2−1 = |
| |
| | 23x | | 2 | |
√12 * 23x − 8 = 2
3x * 2
podstawiam żeby nie zgubić się t = 2
3x
ale czy tak mogę
√12 * t − 8 = t * 2
12t − 8 = 4t
2
delta t
1 = 1
t
2 = 2
wracam z t
| | 1 | |
i wynik mam taki że x = 0 albo x = |
| |
| | 3 | |
czy to ma sens?
13 gru 00:32
Qulka: możesz podstawić t ale trzeba założyć że t>0
tak ma
13 gru 00:58