Udowodnić nierówność
Klaudia1994: Cześć

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak udowodnić poniższą nierówność:
|
√x1 2 +1 −
√x2 2 + 1| ≤ |x
1 −x
2| gdzie x
1, x
2≥0
12 gru 21:35
zeesp: zawsze sobie można założyć, że x
1>x
2 (x
1=x
2 jest ok)
wtedy można opuscic wartosc bezwględną
Pytamy czy
√x12+1−
√x22+1≤x
1−x
2 /*
√x12+1+
√x22+1
(x
12+1)−(x
22+1)≤(x
1−x
2)*(
√x12+1+
√x22+1)
x
12−x
22≤(x
1−x
2)*(
√x12+1+
√x22+1)
(x
1−x
2)(x
1+x
2)≤(x
1−x
2)*(
√x12+1+
√x22+1) /: x
1−x
2>0
(x
1+x
2)≤(
√x12+1+
√x22+1)
to ostatnie to oczywiście prawda bo jeżeli x≥0 to x=
√x2<
√x2+1
formalnie twoej rozumowanie powinno iśc z dołu w góre
12 gru 23:14
Eta:
Dla łatwości zapisów oznaczam x1=a≥0 i x2=b≥0
√a2+1−√b2+1≤|a−b| dla a>b i |a−b|=√(a−b)2
Jeżeli taka nierówność zachodzi to przekształcamy ją równoważnie
obustronnie do kwadratu
a2+1+b2+1−2√(a2+1)(b2+1)≤ (a−b)2
−2√a2b2+a2+b2+1≤ −2ab−2 /:(−2)
√a2b2+a2+b2+1 ≥ ab+1 /2 ( bo obydwie strony dodatnie
a2b2+a2+b2+1≥ a2b2+2ab+1
a2−2ab+b2≥0
(a−b)2≥0 zachodzi
zatem nierówność wyjściowa jest prawdziwa
12 gru 23:34
Klaudia1994: Dziękuje

A mogłabym prosić o małą podpowiedź, jak zabrać sie do tego przykładu


|
√a −
√b| ≤
√|a −b|
13 gru 23:00
zeesp: Oczywiscie zakładamy, że a,b≥0
1.a=b jest ok
2. Niech a>b
wtedy można opuścić wartość bezwględną
Czyli wystarczy pokazać, że jeżeli a>b to √a−√b≤√a−b
13 gru 23:42
zeesp: obie strony przemnóż przez (√a+√b)*√a+b>0
i masz (a−b)√a+b≤(a−b)(√a+√b) /:a−b>0
√a+b≤√a+√b<−−−czyli cos takiego wystarczy pokazać, ale to oczywiste (podnies obie strony
do kwadratu)
13 gru 23:50
Klaudia1994: Dziękuje
14 gru 09:16