log
tomek: mam taki przykład
4 − log x = 3√log x
za log x daje t
4 − t = 3√t
i czy tutaj są jakieś założenia bo nie wiem ....
jakoś dałbym
4 − t ≥ 0 oraz 3√t ≥ 0
i bym potęgował dalej, pomoże ktoś wyliczyć to ?
12 gru 21:34
Mila:
x>0 i logx≥0⇔x≥1
t=√logx, t≥0
4−t2=3t
t2+3t−4=0
licz dalej sam.
12 gru 21:38
tomek: nie rozumiem tego dlaczego tak pominięte a potem dodane te wartości ...
czy powinno się to robić z takimi założeniami jak zrobiłem ja je ?
chodzi mi o książkowy sposób nie na skróty
zrobiłem tak jak napisałem
z czego dziedzinę dostałem <0,4)
delta t1 = 1 oraz t2 = 16 z czego 16 nie należy więc
t = 1
log x = 1
x = 10 zrobiłem tak, czy jest poprawnie
12 gru 21:49
5-latek : U ciebie zle wyznaczona dziedzina
x>o i
logx≥0
x≥1 bo 100=1 (definicja klogarytmy
czesc wspolna to x≥1
12 gru 21:54
mateusz: ok zrobie to teraz tak jak Wy mówicie
a kiedy używa się tego że lewa strona musi być ≥ 0 i prawa ≥ 0 żeby potęgować ?
12 gru 21:56
mateusz:
12 gru 21:59
5-latek : Jesli rozwiązujesz równania metoda rownan rownowaznych
12 gru 22:00
mateusz: Mila robi to tak że za t daje √log x czy po podstawieniu a za t = log x wyjdzie to samo ?
12 gru 22:00
mateusz: to samo nie wyjdzie
12 gru 22:04
5-latek :
12 gru 22:09
5-latek : Sprawdz jeszcze czy masz dobrze policzone t1 i t2
12 gru 22:12
mateusz: czyli musze tak jak Mila to rozwiązać bo to jest prawidłowy sposób tak ?
dziękuje
12 gru 22:12
5-latek : Jak robisz podstawienie to potem musisz wrocic do podstawienia
12 gru 22:14
mateusz: rozwiązanie to x = 10
prawidłowo ?
12 gru 22:16
5-latek : 4−log10= 3√log10 prawda ?
12 gru 22:18
Mila:
Rozwiąż i napisz co się nie zgadza.
Ja wtedy napiszę rozwiązanie.
Ty chciałeś innym sposobem, jeżeli chcesz potęgować obustronnie do parzystej potęgi,
to dajesz założenie
4−logx≥0, ale i tak musisz zrobić podstawienie.
12 gru 22:18
5-latek : Dobry wieczor
Milu
12 gru 22:19
mateusz: mój pierwszy pomysł to był taki właśnie że potęguje to i tyle, podstawiam za log x = t
daje że
L ≥ 0 i P ≥ 0
z czego mi wychodzi dziedzina <0,4)
potem podnoszę do kwadratu moje 4 −t = 3
√t
i mam t
2 − 16t + 17 = 0
t
1 = 1
t
2 = 16 czyli nie ma w dziedzinie
odmieniam t

log x = 1
x = 10
///////////////////////////
z tym że ja w ogóle pominąłem tą część że log x ma założenie x > 0 .... a takt o raczej nie
mogę nie wiem
12 gru 22:30
Mila:
1) x≥1
t
2+3t−4=0
Δ=25
| | −3−5 | | −3+5 | |
t= |
| ∉D lub t= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
log(x)=1
x=10
==============
2)
x>0, log (x)≥0 i 4−logx≥0
x≥1 i logx≤4⇔
x≥1 i x≤10
4
(4−logx)
2=9logx
16−8logx+log
2x−9logx=0
log
2x−17 logx+16=0
logx=t, t≥0 i t≤4
t
2−17t+16=0
Δ=289−64=225
| | 17−15 | | 17+15 | |
t= |
| =1 lub t= |
| =16∉D |
| | 2 | | 2 | |
log x=1
x=10∊D
=========
12 gru 22:51
mateusz: dziękuję bardzo
12 gru 23:06
Mila:
12 gru 23:08