ciągi
denis: Współczynniki wielomianu trzeciego stopnia W(x)=ax3 + bx2 +cx + d tworzą czterowyrazowy
ciąg arytmetyczny (a,b,c,d). Wykaż,że jeśli liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x),to
liczba −1 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu.
12 gru 21:16
Tadeusz:
... jeśli współczynniki tworzą ciąg arytmetyczny to można ten wielomian zapisać:
W(x)=ax
3+(a+r)x
2+(a+2r)x+a+3r
Jeśli x=1 jest pierwiastkiem to
W(1)=0=a+a+r+a+2r+a+3r
0=4a+6r
Gdyby x=−1 miałby być również pierwiastkiem to musiałoby zachodzić
W(−1)=0=−a+a+r−a−2r+a+3r
0=2r czyli r=0ale wtedy 0=4a+6r również a musiałoby być równe 0
i wszystko jasne
12 gru 21:44
wmboczek: założenie a+b+c+d=0=4a+6r a≠0 zatem r≠0
teza −a+b−c+d≠0 czyli 2r≠0
12 gru 21:45
denis: Dzięki ziomki
12 gru 21:54