dziedzina funkcji (trygonometria)
mateusz: cześć mam takie zadanie
zrobiłem ale nie do końca, i nie wiem czy dobrze
poproszę o sprawdzenie
f(x) =
√cos2x + 12cosx + (
2π3 − |x −
5π3|)
robie założenia
1
0
{cos
2x +
12cosx ≥ 0
z czego wychodzi mi
x ∊ <−
π2 + 2kπ,
π2 + 2kπ>
x ∊ <
2π3 + 2kπ,
4π3 + 2kπ>
2
0
2π3 − |x −
5π3| > 0
x ∊ <
3π3,
7π3>
//////////////////////////////////////
czy to jest ok ?
jaką dać odp
12 gru 21:10
ax:
a co ma 2o do dziedziny ?
12 gru 21:15
mateusz: pomyłka tam log przedtem był
12 gru 21:23
mateusz:
12 gru 21:50
Mila:
1
o dobrze
2
o w drugiej nierówności
Trzeba wziąć część wspólną .
13 gru 00:00
mateusz: jak do tej części wspólnej dojść myli mnie zapis 2kpi
gdyby nie to jakoś by się próbowało zaznaczać na osi
13 gru 00:08
mateusz:
13 gru 13:17
mateusz:
13 gru 15:45
Mila:

szkicujesz" lekko" wykres sin(x), aby mieć ustalone jednostki na osi.
| | 7π | |
x∊(π, |
| ) to jest najmniejszy przedział, |
| | 3 | |
Dziedzina :
k=0
| | π | | π | | 7π | |
x∊<− |
| , |
| > ten przedział nie ma części wspólnej z przedziałem (π, |
| ), |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
k=1
| | 3 | | 5π | | 7π | |
x∊< |
| π, |
| >∩(π, |
| ) ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 3 | | 7π | |
x∊< |
| π, |
| ) jeden przedział. |
| | 2 | | 3 | |
===============
Lub
| | 2 | | 4 | |
x∊< |
| π+ 2kπ, |
| π + 2kπ> |
| | 3 | | 3 | |
k=0
| | 2 | | 4 | | 7π | |
x∊< |
| π, |
| π>∩(π, |
| )⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
=========
Odp.
| | 2 | | 4 | | 4π | |
D=< |
| π+ 2kπ, |
| π + 2kπ>∪(π, |
| > |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
============================
13 gru 17:15
mateusz: muszę nad tym posiedzieć i samemu popróbować czy coś z tego mi wyjdzie

mam podobne zadanie to podam potem do sprawdzenia

dziękuję
13 gru 17:23