Napisz rownanie ogolne prostej l rownoleglej do prostej... Blad!
pk: Napisz rownanie ogolne prostej l rownoleglej do prostej:
b) k: 4x+9y=0 i przecinajacej os OY w punkcie (0,5)
Roziwazalam to tak:
9y=−4x/:9
y=−4/9x
a=−4/9
Z punktu P (0,5)
5=−4/9 • 0 + b
b=5
y=ax+b
y=−4/9x+5 /•9
9y=−4x +45
−4x−9y+45=0
W ksiazce znajduje sie taka odpowiedz:
4x+9y−45=0
Dlaczego? Co zrobilam nie tak?
12 gru 20:56
ax:
a to nie to samo

Masz prawo pomnożyć obie strony Twego równania przez dowolną liczbę

To pomnóż przez −1
12 gru 20:59
5-latek : Skoro równanie prostej jest w postaco ogolnej to nie ma potrzeby go przekztalcac do postaci
kierun kowej (jeśli nie ma takiego polecenia)
Wektor rownolegly do prostej ma wspolrzedne [4,9]
wiec 4*0+9*5=45
wiec równanie tej prostej rownoleglej do prostej k i przechodzącej przez punkt (0,5) jest
postaci
4x+9y−45=0
12 gru 21:34