równanie z parametrem
Ilona: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |(x+3)2 −1|=|m+2|
Rozwiązujemy tego typu zadania za pomocą wykresu. Nie wiem jak doprowadzić by po jednej stronie
była sama litera m bez wartości bezwzględnej, a po drugiej cała reszta równania. Prośba o
rozpisanie tego początku, dalej sobie poradzę.
12 gru 19:12
Eta:

Zapisz prawą stronę : y=
k= |m+2|
dla k=0 lub k>1 dwa roazwiązania
i rozwiąż teraz : |m+2|=0 lub |m+2|>1 ⇒ m∊ ................
dla k∊(0,1) −−− 4 rozaiązania
zatem |m+2|>0 i |m+2|<1 ⇒ m..............
dla k=1 −− 3 rozwiązania
zatem |m+2|=1 ⇒ m=..........
dla k<0 −−− brak rozwiązań
zatem |m+2|<0 ⇒ m...............
12 gru 19:22
ax:
jak wszystko w matematyce można na różne sposoby

np tak
|a|=|b| to a=b lub a=−b
Zatem:
(x−3)
2−1=m+2 lub (x−3)
2−1=−m−2
(x−3)
2−3=m (x−3)
2+1=−m
12 gru 19:25
Ilona: nie dokończyłam treści zadania w sumie

wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |(x+3)2 −1|=|m+2| ma dwa
rozwiązania różnych znaków.
Dzięki za podpowiedzi − już wiem jak zrobić
12 gru 19:32