Funkcje wymierne
Lolek: Podaj przykład f. homograficznej , której wykres ma ten sam środek symetrii co hiperbola o
równaniu
podanym niżej , ale nie ma z nią punktów wspólnych.
d)
y= x+42x+1
Nie wychodzi mi to
12 gru 18:07
zzz: Spróbuj na rysunku najpierw narysować funkcję "y" i pomyśleć chwilę.
12 gru 18:10
Lolek: no wiem ,że to zależy od a i należy tą funkcje przekształcić na postać kanoniczną
12 gru 18:16
zzz: Wyznaczyłeś p i q ?
12 gru 18:17
Lolek: tylko wtedy z tego przekształcenia powinno mi wyjść to a , którego nie wychodzi takie same jak
w odpowiedziach
12 gru 18:17
ax:
... to przekształcaj
12 gru 18:18
Lolek: no nie wychodzi
12 gru 18:18
zzz: | | −d | |
p= |
| − asymptota pionowa |
| | c | |
| | a | |
q= |
| − asymptota pozioma |
| | c | |
12 gru 18:22
zzz: postać kanoniczna*
12 gru 18:22
Lolek: no i to obliczyłem y asymptopa mi wyszły −2−3
12 gru 18:23
12 gru 18:27
ax:
| | x+4 | | x+0,5+3,5 | | 1 | | 1,75 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| |
| | 2x+1 | | 2(x+0,5) | | 2 | | x+0,5 | |
12 gru 18:29
zzz: czyli tak jak pisałem
asymptoty takie jak podałem i a= 1,75.
12 gru 18:30