Kasiaaa: Wartość Bezwzgledna \ Własności :
Zad. 1
Wyznacz : x
a) lxl = 100
b) lx+1l = 4 Pomyślicie że jestem głupia ale ja naprawde tego niepotrafie
c) l2x-3l = 3 Bardzo was prosze pomóżcie mi <3
d) l3x-1l = -1
28 paź 19:09
pipi:
głupi ludzie wogóle nie chodza do szkoły wiec ie nie martw

!
postaram sie Ci to wytumaczyc byś uwierzyła w SIEBIE

moduł z liczby dodatniej i z liczby ujemnej jest zawsz dodatni

! ZAPAMIĘTAJ

!
więc IXI = 100 oznacza ,że pod modułem jest liczba dodatnia 100 lub -100
a) IxI =100 to X=100 v X= -100
b) IX+1I = 4 to X+1= 4 v X+1 = -4
X = 4 -1 v X= -4 -1
X = 3 v X= - 5
spróbuj sama c) b)
podaj mirozwiazanie to Cię pochwale ,że zrozumiałaś i już bedziesz MĄDRA
28 paź 19:26
kasiaa: c) l2x-3l =3 to
2x+(-3) = 3 v 2x+(-3) = -3
2x = 3 - (-3) v 2x = -3 (-3)
2x =6 v 2x= 6
dobrze?
28 paź 19:40
Kasiaaa: to jest super ale jak bys rozwiazala d) l3x-1l =-1 sorki za 2 niki
IxI - 2= 3 v IxI - 2 = -3
IxI = 5 v IxI = -1
IxI= 5 bo to drugie sprzeczne z def. modułu
x = 5 v x = - 5
28 paź 19:45
28 paź 19:53
Kasiaaa: dzieki za wszystko, wydaje mi sie ze to bedzie tak
d) l3x-1l = -1
3x-1= -1 v 3x -1 = -1
3x = -1 + 1 v 3x = -1 + 1
3x = 0 v 3x = 0
x = 0 v x = 0
bedzie dobrze
28 paź 20:10
Kasiaaa: cos pokrecilam jeszcze chwilke
28 paź 20:24
Kasiaaa:
l3x -1l = -1
3x -1= -1 v 3x -1= 1
3x = -1 + 1 v 3x = 1 +1
3x = 0 v 3x = 2
x=0 v 3x =2
teraz chyba dobrze


czekam na opinie mistrza
28 paź 20:31
28 paź 20:38
pipi: oj jeszcze drugi x trzeba było podzielic przez 3
X = 2/3
28 paź 20:40
Kasiaaa: hehe cudownie dziekuje teraz zasne spokojnie

Dziekuje
28 paź 20:43
b.: ,,|xI = 5 v IxI = -1
IxI= 5 bo to drugie sprzeczne z def. modułu''
a no właśnie, tu dobrze...
więc l3x -1l = -1 też jest sprzeczne
28 paź 21:42
28 paź 21:47
pipi: w głowie mi się kręci od tych ++++ i - - - -
28 paź 21:50
b.: co Ty pipi ciągle z tym Marcinem?
nie jestem Marcinem, jestem b.
28 paź 21:51
pipi: nie wierzę zmieniłeś nicka <mruga?
poznaję Cie po Twoich dedukcjach matematyczno -filozoficznych
28 paź 22:25
b.: nie nie, b. to b., a Marcin to nie wiem kto, ale nie b.
29 paź 20:35
Kinia897: 2x-3=3
3 gru 18:55
dada: Δ
16 paź 17:43