12 gru 17:22
sushi_gg6387228:
masz tylko dwie opcje
12 gru 17:25
Kajetan: No dobra, najlepiej wydaje mi sie że będzie dać x za f(x). Potem zostaje tylko xtgx−∫tgx. Tylko
mógłby mi ktoś wytłumaczyć co się stało w przejściu z trzeciej do czwartej linijki o tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2256.html ?
12 gru 17:42
sushi_gg6387228:
masz podstawienie
t= cos x
dt = − sin x dx
12 gru 17:44
Kajetan: | | d | |
Jak mam być szczery to nie za bardzo rozumiemm czym jest właściwie to dx. Czy |
| cosx to |
| | dx | |
jest to samo co pochodna z cosx?
12 gru 17:45
J:
tą całkę liczy się przez części
12 gru 17:50
sushi_gg6387228:
| | d | |
przeciez w linku napisali |
| pochodna po x |
| | dx | |
podalem wpis wczesniej jak zrobiono podstawienie i policzono pochodna
12 gru 17:52
J:
a potem ∫tgxdx przez podstawienie: sinx = t
12 gru 17:53
J:
podstawienie sushi prowadzi donikąd
12 gru 17:58
Kajetan: Sushi napisał to co było w linku i to wychodzi. Już wszystko rozumiem. Dzięki
12 gru 18:10
13 gru 11:29