Styczna do wykresu funkcji
Ania: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=(x2+px)/(x2−4). Dla jakich wartości parametru p styczne
do wykresu funkcji f, poprowadzone w punktach przecięcia wykresu z osia OX, są równolegle?
Prosze o pomoc. Nie wiem czy myle sie w obliczeniach, czy moje rozumowanie nie jest prawidlowe.
Obliczylam wspolrzedne punktow, w ktorych wykres przecina os OX: P(0,0), Q(−p,0)
pochodna: f'(x)=(−px2−8x−4p)/(x2−4)2.
f'(0)=f'(−p)
Czy to jest dobrze?
12 gru 17:16
sushi_gg6387228:
| | licznik | |
stosuj |
| , bo się źle czyta |
| | mianownik | |
12 gru 17:24
Eta:
Tak ....dobrze
Licz dalej : f'(0)= f'(−p) ⇒ .................. p=0 lub p=±2√2
12 gru 17:27
Ania: Bardzo dziekuje! Ostatnie pytanko: W odpowiedziach jest tylko p=−2√2 lub p=2√2. Odrzucamy
p=0, bo wtedy P=Q, wiec mielibysmy tylko 1 styczna, tak?
12 gru 18:22
Eta:
tak
12 gru 19:14
Ania: Dziekuje!
13 gru 10:20
Kacper:
13 gru 10:24