Kwadratowa.
Ewka: Dla jakich wartości parametru m równanie: x2− (m+1)|x| +1 = 0 ma dwa różne rozwiązania?
Rozpatrzyłam dla dwóch przypadków x≥0 i x<0. Wyszło mi że x∊(−∞, −3) ∪ (1, +∞). Czy tak to
trzeba zrobić?
12 gru 17:00
sushi_gg6387228:
zapisz swoje obliczenia
szukamy "m"
12 gru 17:02
Ewka: No tak m∊(−∞, −3) ∪ (1, +∞) . No obliczenia raczej proste dla dwóch przypadków wyszło mi że
m2 + 2m −3 > 0 .
12 gru 17:07
sushi_gg6387228:
piszemy po kolei
x≥ 0
......
12 gru 17:10
Ewka: No dobra to tak:
x≥0, wtedy:
x2−(m+1)x +1 =0
Δ= m2 +2m +1 −4⇒ m2 + 2m −3.
Δm = 16
m1 = 1 , m2 = −3
No i teraz rysuje parabole i odczytuje dla większych od zera i wychodzi m∊(−∞, −3) U (1, ∞).
Dla x<0 , wtedy:
x2+(m+1)x +1 =0
Δ= m2 +2m +1 −4⇒ m2 + 2m −3.
Δm = 16
m1 = 1 , m2 = −3
Czyli to samo czy to jest poprawnie?
12 gru 17:19
sushi_gg6387228:
x ≥ 0
Δ>0 dla m ∊ (−∞; −3) u (1; ∞)
trzeba sprawdzić jakie będą x1 i x2
12 gru 17:21
Ewka: Czyli mam wybrać jakiś m z tego przedziału i narysować tę funkcję w tych przedziałach
tzn x≥0 i x<0 ?
12 gru 17:25
sushi_gg6387228:
nie
trzeba sprawdzić na podanej Δ czy x1 i x2 beda dodatnie
bo jakby wyszło jeden dodatni i jeden ujemny to lipa
12 gru 17:26
ax:

może to Ci pomoże

Bo sushi .... nie zawsze jest strawne
12 gru 17:28
Ewka: Czyli w pierwszym przypadku x1 i x2 muszą być dodatnie a w drugim ujemne bo to wynika z
założeń tak?
12 gru 17:28
sushi_gg6387228:
tak
12 gru 17:30
Ewka: No to zrobiłam ze wzorów Vieta i wyszło mi w 1 przypadku że m∊(−1,∞) , a w drugim że m∊(−∞,−1)
i co mam zrobić teraz część wspólną z założeniem Δ > 0?
12 gru 17:50
sushi_gg6387228:
Kto kazał liczyć Viete'a ?
12 gru 17:53
Ewka: No skoro dwa miejsca zerowe mają być dodatnie to muszą spełniać x1x2 >0 i x1 + x2 >0 tak?
12 gru 17:55
Ewka: Dobra, ugryzłam to z tej strony co zaproponował ax. Napisałam że funkcja x2 −(m+1)|x| +1 = 0
będzie miała 2 różne rozwiązania wtedy kiedy funkcja f(x) = x2 − (m+1)x +1 = 0 będzie
miała 1 rozwiązanie dodatnie bo jak odbijemy f(|x|) to dostaniemy drugie miejsce
zerowe. Czy to rozumowanie jest dobre?
12 gru 18:16
ax:
bingo
12 gru 18:20