Fnkcja kwadratowa
Klaudia: Witam! Obwód prostokąta jest równy 8. Wyznacz długości jego boków tak, aby prostokąt miał jak
najkrótszą przekątną.Wiem, że to zadanie już było, ale nie rozumiem jak je rozwiązać, bardzo
proszę o dokładną instrukcję co robić krok po kroku
12 gru 17:00
sushi_gg6387228:
daj coś od siebie
12 gru 17:01
Klaudia: Napisałąm, że 2a+2b=8 i pożniej wyprowadzilam sobie funkcje f=4a−a2, zastanawialam sie czy
powinnam oznaczyc przekatna jako c i pitagoraz, ale wtedy mam 3 nie wiadome ...
12 gru 17:05
Klaudia: *pitagoras
12 gru 17:05
sushi_gg6387228:
do czego ta funkcja ?
12 gru 17:08
Klaudia: do obwodu, ale to mi chyba nic nie daje
12 gru 17:09
Janek191:
2 a + 2 b = 8 / : 2
a + b = 4 ⇒ b = 4 − a
c
2 = a
2 = b
2 = a
2 + ( 4 − a)
2 = a
2 + 16 − 8 a + a
2 =2 a
2 − 8 a + 16
c
2 = f(a) = 2 a
2 − 8 x + 16 − f. kwadratowa
| | 8 | |
ma minimum dla a = p = |
| = 2 |
| | 4 | |
Jest to kwadrat.
12 gru 17:10
sushi_gg6387228:
podalas f= 4a−a2−−> funkcja na pole −> do niczego nie potrzebna
12 gru 17:11
Janek191:
Tam miało być : c2 = a2 + b2 = ...
12 gru 17:11
Janek191:
Ale mi się dziś " pie ... "
f(a) = 2 a2 − 8 a + 16
12 gru 17:13
Klaudia: a dlaczego to jest funkcja od a?
12 gru 17:21
Janek191:
To od czego ma być ?

Równie dobrze może być od b
12 gru 17:46
Klaudia: ok, ok

Dziękuje bardzo za pomoc
12 gru 18:22