Prosze o pomoc dziekuje
Kamla: Dla jakich wartości patametru k podane równanie ma co najmniej jeden pierwiastek wymierny?
A) x3+3x2+kx−2=0
12 gru 16:38
sushi_gg6387228:
a jakis własny wkład ?
12 gru 16:41
Kamla: Probowałam podstawic te wymierne pierwiastki ale nie wychodzi mi to i w sumie nie mam na to
zadanie pomysłu
12 gru 16:43
sushi_gg6387228:
pokazuj jak robiłaś
12 gru 16:44
Kamla: P= 1 −1 2 −2
Q= 1 −1
Np 1
0=4+k −2
K=2
Ale wiem że to jest błędne
12 gru 16:48
sushi_gg6387228:
teraz trzeba zapisać to zrozumiale dla postronnego
| | p | |
a= |
| = { 1; −1; 2 ; −2 } |
| | q | |
sprawdzamy dla a=1 ile wyjdzie "k" i jakie beda kolejne M.Z.
12 gru 16:51
ax:
...tak to Ty szukasz całkowitych a nie wymiernych
(oczywiście całkowity to też wymierny ... ale wymierny to nie zawsze całkowity)
12 gru 16:53
Kamla: Czyli gdzie mam to a postawić? Za co?
12 gru 16:53
sushi_gg6387228:
za "x"
12 gru 16:55
Kamla: Też to widziałam w tym zadaniu tylko nie wiem jak znaleźć te wymierne, bo tak nie wychodzi....
12 gru 16:55
ax:
KAŻDE RÓWNANIE STOPNIA TRZECIEGO PRZYNAJMNIEJ JEDEN PIERWIASTEK MIEĆ MUSI
12 gru 17:02
Kamla: Ja wiem że muszą być te pierwiastki tylko nie wiem jak mam wyznaczyc k
12 gru 17:04
ax:
... skoro muszą ...
To równanie dla dowolnego k jest równaniem stopnia 3−go.
A dlaczego równanie stopnia trzeciego przynajmniej jeden pierwiastek mieć musi
12 gru 17:14